„Nesze sánta, itt egy púp” – ahogy az anekdotát ismerjük. Ezt csak abból az apropóból írjuk, hogy a hétvégén ismét elér minket a már-már kellemetlenné váló extrém meleg, és az áramlás jóvoltából egy kis sivatagi homok is érkezik légkörünkbe.

Egy hullámzó frontrendszer alakítja kontinensünk belsejének időjárását, amelyből a mi térségünk is részesedik. Egy gyengébb hidegfront éri el Ausztria térségét, amely nagyon sok helyütt heves zivatarokat is okoz – ahogy a péntek reggeli, riasztással kapcsolatos facebook bejegyzésben is tájékoztattunk – , és számunkra pedig előoldali áramlást biztosít, és teret ad a délről érkező melegebb levegőnek, amely így „felkúszik” a Kárpát-medencébe (1. ábra). Ez a légtömeg tovább nem is terjeszkedik, jó pár napig velünk is lesz, 35 °C vagy néhol afeletti maximumok is lehetnek (2. ábra).

1. ábra – Európa légnyomás-előrejelzése július 25-re (forrás: meteociel.fr)
2. ábra – 850 hPa (kb. 1500 m) hőmérséklet-előrejelzés július 26-ra (forrás: meteociel.fr)

Ennek az áramlásnak azonban van egy hátránya: mivel délről érkezik, a szaharai homokot is felkapja az áramlás a felhők közé, és Közép-Európa felé szállítja (3. ábra). Vasárnap még csak a Dunántúlon, hétfőn már azonban az egész országban számítani lehet erre a jelenségre, amely homályos, már-már fakó égképet ígér, és ha eső is lenne, „koszosan esne”.

3. ábra – a szaharai homok európai felbukkanása, áramlási iránnyal kiegészítve (forrás: meteo.gr)

Aki távolabbra szeretne tekinteni, és elege van a hőségből, inkább ne tegye. Nyilván a távolabbi kilátások bizonytalansága növekszik, azonban augusztus elején (főleg 4-5 között) az eddigieknél extrémebb időjárási helyzetet számítottak a modellek – az Alföld egyes térségeiben akár 43 °C feletti maximumokkal. De mivel ez még az úgymond távoli jövő, kezeljük ezen információkat kellő fenntartásokkal.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük