Legalább 1 hétre előre lehetett látni a minap megérkezett hidegfrontot, és az általa bekövetkezett markáns lehűlést. Ez idő alatt folyamatosan az foglalkoztatta a meteorológusokat és a laikusokat is egyaránt, hogy vajon ez a helyzet hoz-e magával fagypont alatti hőmérsékletet, vagy sem? Mivel több híroldal, és kattintásvadász honlap szinte kész tényként hozta le a mínuszok valószínűségét, így megragadtuk az alkalmat, és kielemeztük a helyzetet. Íme!

Az első nap(ok)

A front megérkezett, a lehűlés megjött. 15 mm csapadék a mi automatánkon, átlagosan 10-20 mm közötti érték az általunk felügyelt térségekben. A továbbiakban is az állomásunk adataira hagyatkozunk, mely szerint kedden reggel 9 óra óta folyamatos lehűlés kezdődött, és a déli óráktól 3-4 °C között állandósult a hőmérsékleti érték. A cikk írása pillanatában 1,6 °C-t mérünk, ami bizony közel van a fagyponthoz. Viszont az biztos, hogy nem fog bekövetkezni, hogy 0 °C alá megyünk, és ezt támasztották alá a modellfutások eredményei is. Sőt, csütörtökön kb. ugyanezek az értékek lesznek tapasztalhatóak, amelyek szerdán, 2-5 °C körüli minimumok várhatóak.

Kritikus hétvége

A hét elején voltak olyan számítások, amelyek bizony – ha vékonyan is, de – fagypont alá vitték a minimum értékeket. Azonban most a friss futások alapján elmondhatjuk, hogy a 2 méter magasan mért hőmérsékletek egyik modellen sem süllyednek 0 °C alá. Az alábbi grafikon támasztja alá ezen állítást, amely térségünk hőmérsékletileg legkritikusabb pontja, Lenti értékeit ábrázolja.

Mindenesetre a továbbiakban is résen kell lennünk, azonban riogatni teljesen felesleges. Helyette inkább a folyamatos elemzés, és tájékoztatás szükséges. Ezt mi meg is adjuk az Olvasóknak.

De mi a helyzet a talaj mentén?

A talaj menti hőmérsékleti értékeknél fontos tudni a harmatpont értékét. A harmatpont az a hőmérsékleti értékek, ahol a víz telítetté válik. Vagyis, a levegőnek erre a bizonyos értékre kell lehűlnie, hogy a vízgőz kicsapódjon. Hogyha ez az érték egy bizonyos szint alá csökken, akkor nagy lehet a veszélye a hajnali fagyoknak.

Péntek hajnalra az ECMWF-alapú svájci modell Zalára talajmenti fagyokat vár, azonban a többi modell nem ad ilyen kimeneteket. Szombatra pedig a jelenleg elérhető számítások egyáltalán nem ábrázolnak fagyokat, de ezeket célszerű előtte 1-2 nappal újra ellenőrizni.

Talajmenti hőmérséklet előrejelzés április 19-re, svájci 4×4 modell előrejelzése alapján
Talajmenti hőmérséklet előrejelzés április 20-ra, ECMWF modell előrejelzése alapján

Mikor tér vissza a jó idő?

Gyors válasz: sokára. Az atlanti térségbn elhelyezkedő anticiklon észak felől továbbra is utat nyit a hidegebb levegőnek Európa középső részébe, így hozzánk is. Vasárnap újabb megtorpanás érkezik, szeles idő lesz, viszont csapadék szempontjából még bizonytalan a helyzet. A magasnyomás a jövő hét közepéig még kitart, változás csak onnantól várható.