A minap egy hidegfront érkezett térségünkbe, és viharos szél kíséretében okozott néhány fokos lehűlést. Bár a hétvégére ismét stabilizálódik időjárásunk, a következő hét elején egy ennél sokkal jelentősebb változás érkezik, számottevő csapadékkal. Bár az időpont még viszonylag távoli, és a kép változhat, a körvonalait már most látjuk, amelyet meg is osztunk az Olvasókkal.

Prognózis a hét végéig

Egy gyenge hidegfront érintette hazánk egy részét, így beleértve a mi térségünket is. Azonban a szerdai kellemetlen idő után már nem fog hatást gyakorolni, így anticiklon fogja meghatározni időjárásunkat, és marad a nyugodt, eseménytelen idő.

A hőmérséklet tovább fog emelkedni és a hétvégén ismét 25 °C feletti értékeknek örvendhetünk. Ahogy közeledünk a hétvégéhez, a magasnyomás dominanciája folyamatosan csökkenni fog, és egy, tőlünk északnyugatra található ciklon áramlási rendszere veszi át az irányítást. A változás szele gyorsan meg fog érkezni: északnyugat felől hűvösebb légtömegek fogják bekebelezni Európa nagy részét, kedd reggeltől pedig hazánkat is.

Hét eleji történések

A front előterében még melegebb légtömegek tódulnak be térségünkbe, és a hétfői nap folyamán ismét nyárias napnak nézünk elébe. Az alább feltüntetett minimum-, és maximum értékek is erről fognak tanúskodni. Egyetlen negatív hatással kell szembesülnünk, ez pedig a megerősödő délnyugati szél lesz.

A Kisalföldön ekkor már kialakulnak záporok – egy-egy zivatar sem kizárt – , de a változást majd csak kedd reggeltől érzékelhetjük. A hajnali óráktól északnyugat felől megérkezik a front csapadékzónája, és egyre több helyen eredhet el az eső. Ekkor már a lehűlés is megkezdődik, és hatalmas kontraszt alakul ki a hétfői és a keddi csúcsértékek között, akár 20 °C-kal is kevesebbet mérhetünk kedd délután, mint előző nap.

Maximum hőmérsékletek áprlis 16-án, ECMWF modell alapján

A csapadékmennyiséget egyelőre nehéz meghatározni, mert még nem egyértelmű, sok a bizonytalansági faktor. Ami látszik, hogy Zalában több, Somogyban kevesebb eső valószínű.

Csapadék összmennyiség április 17. 20:00-ig, ECMWF alapján

A szél – ahogy hidegfrontoknál lenni szokott – északnyugatira fordul, és megélénkül, helyenként megerősödik.

A folytatásban

Szeles és hűvös idővel fog telni a hetünk, de szerencsére a fagyok el fognak kerülni bennünket. Változás csak a jövő hétvégétől látszik, a jelenlegi mintázatok alapján ismét nyárias meleg tódul be, de a nagy időtáv miatt ezt egyelőre ne vegyük készpénznek.