Szebbet sem kívánhattunk volna az ünnepekre, mint amit kaptunk: májust idéző hőmérséklet, verőfényes napsütés, száraz idő. Azonban hétfő délutántól gyökeresen megváltozik az időjárásunk, és változékony, esős időszakok következnek. A megtorpanással kapcsolatos összes információkat alább osztjuk meg ebben a bejegyzésben.

Jelenlegi helyzetkép

Tőlünk nyugatra egy nagy kiterjedésű, az Atlanti-óceán partjainál elterülő ciklon határozza meg időjárásunkat (1. ábra). Előoldali áramlása révén afrikai eredetű levegőt pumpál a térségünkbe, ez okozza a pár fokkal átlag feletti meleget. És persze a szaharai homokot is, amely miatt a napsugarak is tompábbnak érződnek.

1. ábra: Európa légnyomástérképe

Ehhez az alacsony nyomású légörvényhez egy hullámzó frontrendszer is társul, amely fokozatosan nyomul be kontinensünk belsejébe (2. ábra). Ennek a rendszernek hidegfrontja érkezik meg kedden az éjszakai órákban a Kárpát-medence térségébe (3. ábra).

4. ábra: 850 hPa (tehát 1500 méter magasságban mért) hőmérséklet előrejelzés 04.02-re

Ess, eső, ess

De ha nem kérjük, akkor is megteszi. A front előterében ugyanis nedves (olykor labilis) légtömegek érkeznek, és hétfőn már az esti óráktól számítanunk kell esőre, záporra, helyenként egy-egy zivatar sem kizárt. A 4-es ábra animációján látható a csapadékrendszer áthaladása, amelynek hátoldalán további zivatarok alakulhatnak ki., de – amint látható is – nem fognak összefüggő rendszert alkotni.

4. ábra: csapadékrendszer animáció ECMWF modell alapján

Kedden a déli óráktól csökkenni fog a csapadékhajlam, estére térségünkben meg is szűnik. Az eddig lehullott mennyiség 20-30 mm körül prognosztizálható, a 30 mm, vagy afeletti mennyiség főleg a határ mentén fordulhat elő (5. ábra).

5. ábra: csapadékösszeg 04.02. 18:00-ig

A folytatásban

Az utána következő napokban a ciklon fokozatosan erejét veszti, és magasnyomású légörvény veszi át az irányítást. 5-8 °C körüli minimumok és 17-20 °C körüli maximumok várhatóak, tehát marad a kellemes, tavaszias idő. A valószínűségi előrejelzések sem mutatnak szignifikáns kilengés sem pozitív, sem negatív irányba, így tehát borítékolható, hogy a következő hétvége is szép idővel fog telni.