Akár még megkönnyebbüléssel is eltelhetnék ezen sorokat írva, hisz’ amikor feltevődik a várva várt kérdés „mikor lesz hó?”, végre elmondhatom a választ: hamarosan. És hogy mégis miért nem könnyebbülök meg, arról alább olvashatnak.

Nem indul unalmasan a hét, hiszen egy mediterrán ciklon fog térségünkbe érni, viszont kedden az eddigi számítások szerint a Dunától keletre lesz egy kiterjedtebb csapadékzóna, síkvidéken inkább esővel, magasabban fekvő helyeken pedig hóval, de környékünk ebből mit sem fog érezni. A nagyobb mennyiségű eső inkább szerdán fog érkezni.

Csapadék-előrejelzés január 6-ra (forrás: ecmwf.int)

Aztán jöjjön az izgalmasabb – és egyelőre a bizonytalanabb – rész! Az atlanti térségben elterülő nagy anticiklon észak felől egy légörvényt irányít térségünk irányába (képen 1.ciklonként jelölve). Ami az izgalmat hozza, az a dél felől érkező mediciklon (2.ciklonként jelölve), ami keveredve az északi örvénnyel, érdekes kimenetelt hozhat időjárásunkba.

Légörvények aktuális állapota január 9-re (forrás: meteociel.fr)

Mi várható? Csapadék minden bizonnyal. Mivel előoldali áramlásban viszonylag enyhébb levegőt kapunk, nagy esélye van a vegyes halmazállapotú csapadéknak, de mivel a magasban hidegebb légtömegek érkeznek, ezért havazás is valószínűsíthető.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük