Bár a csapadékos helyzetre még várni kell, de hőmérsékleti szempontból bekopogtat a tél térségünk ajtaján. Az elkövetkezendő időszakban lehűlések, fagyok, és felhős idők következhetnek, javulás már nem várható. És hogy ez minek köszönhető? Mutatjuk.

Jelenlegi helyzetkép

A minap egy mediterrán ciklon hozott jelentős mennyiségű csapadékot Somogy déli területeire, de ez önmagában még nem hozza meg a fent említett helyzetet. Tőlünk nyugatra egy nagy kiterjedésű anticiklon terül el, ami jelen állás szerint még blokkolja a hidegebb légtömegeket. Csütörtök reggel azonban már a látókörünkbe kerül egy mély ciklon, amely fokozatosan fog délkeleti irányban haladni. Ennek következtében a magasnyomás kiterjedtsége megszűnik, és csak Nyugat-Európát tudja megvédeni a hidegebb levegőtől.

Európa nyomástérkép-előrejelzése az elkövetkezendő 7 napra

Sarkvidék érkezik

Bár nem az a tipikus hidegleszakadásos helyzet jön elő, ettől függetlenül a fagyok folyamatosan velünk lesznek az elkövetkezendő időszakban. A ciklon és az anticiklon közös áramlási rendszerében hidegebb levegő érkezik, a ciklon hátoldalán pedig még a szibériai idő is megkóstol bennünket. E hét péntekig persze „újrapróbázik” az időjárás a melegedéssel, ez csak meddő erőfölény lesz, a hideg szombattól be fog kebelezni minket.

850 hPa hőmérsékleti előrejelzés Európára a következő 7 napra

Javulás nem látszik

A 7. nap után sem változik a helyzetkép, ráadásul anticiklonális helyzet jön létre, ami garantálja a hűvösebb légtömegek itt maradását. Csapadékot pedig nem igazán várunk továbbra sem – bár a GFS modell kecsegtetett egy kis havazással Mikulásra, de ezt egyelőre fentartásokkal kezeljük.