Egy hőhullám súlyosbodik a dél-európai országokban, köztük Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban, ahol a hőmérsékletek a következő héten közelítik majd a 45 °C-ot. A mediterrán térséget erősödő hőkupola veszi körbe, amely még extrémebb hőt hoz magával a dél-európai területekre. A nyár legerősebb hőhulláma folytatódik, és még magasabb hőmérsékleteket hoz, amelyek eléri majd a közel 45 °C-ot Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban.

A hétvégén ideiglenes enyhülés következett a dél-közép-európai súlyos időjárási zavarokból eredő vegyes levegő tömege miatt. Azonban ez nem tart sokáig. A Földközi-tenger újra túlmelegszik, és a következő napokban rendkívül magas hőmérsékleteket hoz sok déli országnak, beleértve Spanyolországot, Olaszországot és később Görögországot is.

A hőhullám elterjedése Európa délebbi részein.

A hőség már erősödött az Ibériai-félszigeten, Dél-Olaszországban, Görögországban és a nyugat-török partokon szombaton. Az Égei-tenger keleti partvidékén száraz levegő tömege érkezett a török fennsíkról, és a hőmérsékletet éppen hogy nem érte el a 45 °C-ot. Újra 40 °C feletti hőmérsékletet jelentettek Kelet-Spanyolországban is. Délen Olaszországban az értékek a 30-as évek értékeit mutatták. Tunéziában pedig folytatódott a 45 °C feletti hőség. Ez a hő a jövő hét elején fokozatosan északra és keletebbre terjed, majd a hétvégéig folytatódik.

Jövő heti kilátások

Hétfő után a hőmérséklet várhatóan 40 fok alatti értékekre emelkedik Spanyolország és Portugália egyes részein, Dél-Közép Olaszországban és később a Balkán déli részein, különösen Görögországban. Bár Európában már tapasztalható erős hőhullám, a prognosztizált hőmérsékletek a nyár legmagasabbjai lesznek, különösen Dél-Európában és különösen Olaszországban. Látható, hogy a hőkupola újból erősödik, és fokozatosan terjeszkedik a Földközi-tengerre és a dél-európai térségekre is. A magas légnyomás hatására a hőhullám tovább terjed Közép-Európába, de a hőmérséklet legtöbbször 30-as tartományban marad. Az elkövetkező héten azonban Dél-Franciaország is eléri majd a 40 fokot.

A hőkupola-jelenség

A hőhullám legjellemzőbb jelensége a hőkupola, amely egy specifikus időjárási mintázat, és extrém hőt és rendkívül magas hőmérsékleteket hoz. A hőkupola, vagy más néven hődóm akkor alakul ki, amikor egy felső légköri, kúp alakú magasnyomású rendszer nagy területet foglal el a kontinens jelentős részén. Ez a jelenség több napig vagy akár hetekig is fennáll.

A hőkupola vagy hődóm jelenség ismertető ábrája.
A hőkupola ismertetése (forrás: NOAA)

A hődóm lényege, hogy olyan, mintha egy fedő lenne a fazékon. A kiterjedt légköri kúp a forró levegőtartományt bezárja magában, amely a felsőbb rétegektől lefelé haladva süllyed a föld felé. A levegő tömege különösen szokatlan a legalacsonyabb magasságokon, ezáltal stabil időjárást és száraz levegőt eredményez minimális csapadék- és felhőesélyekkel. A hődóm központjában a lefelé süllyedő levegődarabok emelkedő hőmérsékleteket eredményeznek.

Ez általában melegebb és szárazabb időjárást eredményez. Ennek következtében jelentősen megnő a bozóttüzek veszélye a kialakuló aszály vagy a már meglévő száraz időjárási körülmények miatt. A hődóm gyakran felelős a világszerte tapasztalható halálos hőhullámokért is.

Korábbi hőkupolával kapcsolatos cikkünk itt.

Élettani hatások

Az egészségre nézve a hőhullámok hosszabb ideig tartó kihívást jelenthetnek, különösen az idősebb emberek, a csecsemők és a krónikus betegségekben szenvedők számára. Fontos az egészséges hidratáltság fenntartása, a hűvös helyeken tartózkodás, a megfelelő öltözködés és a nap védelme.

Fontos hangsúlyozni, hogy az időjárás mindig változhat, így a hőhullám hatásai is változóak lehetnek. Az előrejelzések szerint a hőhullám ereje enyhülni fog a következő hétvégére a Földközi-tenger térségében. Az északi félteke felső szintű alacsony nyomású rendszere terjedése miatt a hődóm deformálódik és dél felé mozog.

Fontos még, hogy az egészséges hidratáltság fenntartása rendkívül fontos, valamint a hűvös helyeken tartózkodás, a megfelelő öltözködés és a nap védelme.

A legfrissebb előrejelzések alapján a hőhullám hatása továbbra is érezhető lesz, és a hőmérsékletek rendkívül magasak maradnak a dél-európai országokban. Ezért fontos, hogy az emberek fokozottan figyeljenek a hőséggel járó kockázatokra, és kövessék a helyi meteorológiai szolgálatok és hatóságok ajánlásait és figyelmeztetéseit.

Az átlagostól magasabb hőmérsékletek mellett a hőhullám veszélyeztetheti az ivóvízellátást, a mezőgazdaságot és az erdőket is. Emellett növeli a tüzek és a bozóttüzek kockázatát. Ezért fontos, hogy az emberek óvintézkedéseket tegyenek a tűzvédelem terén, és ne gyújtsanak tüzet a szabadban.

Ahhoz, hogy a lehető legjobban megvédjük magunkat a hőségtől és az egészségünket, fontos betartani az egészségügyi tanácsokat. Tartsunk magunknál elegendő vízmennyiséget, kerüljük a közvetlen napfényt, viseljünk könnyű, laza ruházatot, és használjunk naptejet a bőr védelme érdekében.

A bejegyzés a SevereWeather.eu cikkje alapján készült. Az eredeti cikket ITT érheti el.