Utolsó részéhez érkezett a cikksorozatunk, hisz’ már csak egyet kell aludni és itt a tavasz… Meteorológiai szempontból holnap kezdődik az új évszak, amelynek mindjárt az első hétvégéjén visszakapjuk a telet. Hogy mennyire tartósan, és milyen körítéssel, az lentebb kiderül.

Jelenleg még mindig az anticiklon az uralkodó, és nem csak térségünkre, hanem Közép-Európára is tekintve. A hétvégi hidegfront a hőmérsékletet kicsit lejjebb vitte, de szerencsére nem oly’ mértékben, amilyenre számítottunk, így csak gyenge fagyok fordulhatnak elő a hétfői és a keddi nap folyamán. Érdekességképp, a mi régiónk lesz reggel a leghűvösebb, Somogy, Baranya és Tolna tartozik még ide, Zalában egy fokkal enyhébb lesz az idő.

A változás majd csütörtöktől kezdődik, amikor is az anticiklon észak-nyugat irányába, a skandináv ciklon pedig a kontinens belsejébe fog húzódni. Este már előoldali áramlás lesz, megerősödik a délnyugati szél, és péntek hajnalban enyhe hőmérséklet fog uralkodni.

Légnyomástérkép március 4-én, GFS modell számításai szerint (forrás: meteociel.fr)

Szombatra aztán meg is érkezik, jókora lehűlés mellett. Az addigi 10-15 °C-os maximumokat a 3-5 °C körüli értékek váltják fel, és csapadékra is számítanunk kell. Jelen állapotban eső, illetve estefelé havas eső várható, szilárd halmazállapotú csapadék inkább a déli szomszédainknál valószínű.

Csapadéktérkép március 6-ra, GFS modell számításai szerint (forrás: meteociel.fr)

A ciklon elvonulta után hátoldalon még kaphatunk hideg levegőt, kedden (03.09) pedig már ismét 10 °C körüli értékek valószínűsíthetők. Azonban, ciklontevékenységek sorozata kezdődik, változékony idő várható csapadékkal, azonban a levegő már nem fog lehűlni, mivel nem sarkvidékről kapjuk ezeket az alacsony nyomású légörvényeket.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük