Az évszakváltó időszakkal foglalatoskodó cikksorozatunk második része következik, melyben sok – eddig felmerült – kérdéseinkre kapunk választ, viszont, hogy ne legyen oly’ könnyű az életünk, előjönnek újabbak is.

Általában az ehhez hasonló cikkeket mindig az aktuális állapotok leírásával kezdjük. Így lesz ez most is, bár az első részhez sok mindent nem kell hozzátennünk, hisz’ gyakorlatilag ugyanazok a dolgok történnek: anticiklon, stabilitás, napos és nyugodt idő, csapadék nélkül. Viszont az előzetes számításokhoz képest egy nappal előbb, vagyis szombaton érkezik meg a hidegebb levegőt szállító ciklon hátoldali áramlása, ez elszórtan okozhat kisebb esőt, záport, valamint élénkebb északi légmozgást is. A nagy kiterjedésű anticiklon azonban továbbra is blokkol, így érdemi változás nem fog történni – a pár fokos lehűlést kivéve.

Európa légnyomástérképe, február 27-én GFS modell számításai szerint (forrás: meteociel.fr)

A pár fokos lehűlés annyit jelent, hogy a jelenlegi 16-18 °C-os maximumok 9-12 °C-ig süllyednek, szerencsére a fagypontot nem, illetve csak néhány helyen érhetjük el (erre egyébként hétfő és kedd hajnalban van a legnagyobb esélyünk).

Hétfőtől aztán ismételten a magasnyomású levegő veszi át az irányítást, és ismét a nyugodt, már majdnem unalmassá váló tavaszias időt hozza térségünkbe, viszont a makacs ködfoltok ismételten visszatérhetnek. Azonban már a változás igazi szele érkezik a hét második felében. A pozitív geopotenciál-, és hőmérsékleti anomáliák csütörtöktől már a múlté lesznek, és 6-tól már egy markánsabb cikloné lesz a főszerep.

Geopotenciál anomália térkép március 7-re, GFS modell számításai alapján (forrás: meteociel.fr)

Magyarra lefordítva, egy markáns hidegfront fogja elérni térségünket, ami szerencsére nem fog telibe találni (így a szibériai hőmérsékleteket nem fogja a Kárpát-medencébe lehúzni), de így is problémás lesz. Csapadékra mindenképp számítani kell, jelen állás szerint eső is, és hó is hullhat, a bizonytalanságából adódóan azonban még a halmazállapotot nem merjük 100%-osan kijelenteni. Mindenesetre a GFS modell havazást sugall, az alábbi képre tekintve:

Csapadék-előrejelzés Közép-Európában, március 7-re, GFS modell számításai alapján (forrás: meteociel.fr). A vonalazás esőt jelent, az átlósan sraffozott ábrák havazást jelentenek.

Azt azért mindenképp hozzá kell tenni, hogy a másik nagy időjárási modell, az ECMWF jelenleg nem számol havazással.

Hőmérsékleti szempontból elég jelentős süllyedések lesznek: pár napig negatív tartományba is léphetünk, 0, -4 °C-os minimumokkal, illetve a csúcsértékek sem igazán lépik át az 5 °C-os határt. Szervezetünket biztosan meg fogja terhelni, úgyhogy a frontokra érzékenyek kellemetlen időszakot élhetnek meg mind a front érkezése előtt, mind pedig az érkezés után is. Élénk, olykor erős, viharos lökésekkel is számolnunk kell, de szerencsére nem tartós ideig.

Az utána következő időszak (az ún. űridő) egyelőre nyugodt időjárást ígér, ami március 15-ig kitart, de mivel ez távoli még, ezért ezt sem érdemes készpénznek vennünk. Arra azonban már 90%-os a bizonyosságunk, hogy a téli időszak a hidegfront elmúltával véget ér.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük