Meleget. Nyílvánvalóan, ha eszünkbe jut a közmondás, akkor így fejezzük be, azonban a következő napok időjárását tekintve mindent hoznak, csak meleget nem. De vajon mi is érkezik, és mennyire kell tartós hidegre számítani?

A hét végén erős széllel, és esővel érkezett hozzánk egy hidegfront, ami főleg a hátoldali áramlásával okozott számunkra kellemetlenségeket. Nem segít rajtunk a tőlünk nyugatra levő anticiklon sem, ami segít a sarkvidéki eredetű levegő gyorsabb, és hatékonyabb beáramlásában. Ezért nem leszünk sokkal előrébb ezzel az időjárási helyzetképpel, ezért is marad az az idő, amit jelenleg is tapasztalunk.

Légnyomás térkép Európa felett (forrás: wetterzentrale.de)

Szórványosan előfordulhat kisebb eső, zápor, de jelentős mennyiségű csapadék nem várható.

Az úgymond tetőpont vasárnapra várható, akkor a szél még jobban megerősödik, sőt, viharossá fokozódik, és a hőmérséklet is fagypont alá fog esni. Egyes térségek -3, -4 °C-ig is lehűlhetnek.

Szélirány és 2 méteren mért hőmérséklet előrejelzés március 21-re (forrás: ecmwf.int)

A valószínűségi előrejelzésben azonban pozitív irányba fognak a dolgok elmozdulni: az első ábrán a 850 hPa szintű (kb. 1500 m magasan mért) hőmérsékleti értékek kezdenek felfelé kúszni jövő hétfőtől, a harmadik ábra pedig a geopotenciál értéket mutatja, ami szintén növekedni fog. A második ábra a csapadék valószínűségi előrejelzés, ahol a főbb csapásirányt a piros vonal jelöli. Amint láthatjuk, el sem mozdul a nulláról.

Valószínűségi előrejelzés március 16-26 között (forrás: ecmwf.int)

Ha minden a tervek és az előzetes számítások szerint halad, Húsvét hétvégéjén igazi tavaszi, madárcsicsergős idő vár ránk.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük