Szerencsésen megérkezett térségünkbe a tél… Az előzményekhez képest meglepő módon, hiszen a pénteki ciklon több havat dobott le, mint a vasárnapi. De mi lesz a folytatásban? Marad ez a csapadékos, hidegebb tendencia, vagy enyhülés következik? A válasz alább.

Jelen pillanatban légörvényekkel körülvéve találtuk magunkat az esti „csoda” után. Több is hatással van ránk, az atlanti térségben elhelyezkedő magasnyomású levegő, tőle északra elhelyezkedő ciklon, valamint a Skandináv-félszigeten tartózkodó ciklon. Főleg utóbbi lesz ránk rövidebb távon hatással, mivel a hátoldali áramlását kapjuk meg, emiatt fokozatosan hidegebb levegő fog áramlani térségünkbe.

Légnyomás térkép január 13-án (forrás: meteociel.fr)

A fő attrakció azonban majd a hétvégén érkezik, és még mindig ugyanezen ciklon játssza a főszerepet, ugyanis áramlásának hatására a szibériai hideget is lehozza, ez főként a keleti országrészt fogja érinteni, de mi is -10 °C körüli minimumoktól szenvedhetünk, és a maximum hőmérsékletek sem érik el a 0 °C-t. Viszont csapadék nem várható, esetleg szerdán és csütörtökön kialakulhat hózápor, de tartós havazás nem valószínű.

850 hPa-s hőmérsékleti értékek január 17-re (forrás: wetterzentrale.de)

Fenti térkép kicsit becsapós lehet, ugyanis nem a 2 méteres, „normál” hőmérsékleti értékeket mutatja, hanem a 850 hPa-os értékeket, ami kb 1500 méteres magasságnak felel meg. Csak épp jobban szemlélteti a hideg beáramlását.

Az űridőről nem szeretünk beszélni, azonban mint érdekesség, megemlítjük: a GFS modell víziója szerint 21-22-én előoldali áramlást kapnánk +10 °C körüli értékkel, amit egy hidegleszakadás követne, intenzív (30 cm+) havazással. De ezt kéretik nem kész tényként kezelni! Ez csak amolyan gyermeki álmodozás szint, 200 óra felett elég nagy a bizonytalanság (ráadásul a friss mérések már le is nullázták az esélyét – lesz ez még így se…)


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük