Hosszú idő után visszatérő rovatot köszönthetünk oldalunkon, mégpedig az időjárási visszatekintőt. Székhelyünkön szerencsére ismét van működőképes időjárás állomás, ráadásul modernebb az előzőnél, így sokkal pontosabb és részletesebb adatgyűjtésre volt/van/lesz lehetőség. Most, ezek alapján 2024 első hónapját vesszük górcső alá, és bemutatjuk a főbb eseményeket.

Főbb történések

Esős, de enyhe idővel kezdődött ez az év, amely egészen hatodikáig ki is tartott. Ekkor tört be egy markáns hidegfront térségünkbe, és ekkor prognosztizáltuk az év első havazását – ez sajnos a légköri feltételek miatt nem teljesült, azonban kaptunk helyette mindkét megyénkre kiterjedő ónos esőt. Igazi téli időszak következett, mely a hónap közepétől kezdett ismét javuló tendenciát mutatni. Azonban már látszódott, hogy északnyugat felől egy hidegfront közeleg, és vele egy időben egy mediterrán ciklon hoz jelentős mennyiségű csapadékot. Ekkor már egyöntetűen jelezte az összes modell, hogy ez bizony havazás lesz, ami be is igazolódott.

Fotó: Bodai Mária

Somogy vármegye délebbi részein 10 cm hóréteg hullott le, ami pár napig még velünk maradt, köszönhetően a hidegfront által besöpört hideg levegőnek. Január 23-tól melegedés kezdődött, azonban első lépésként aznap éjszaka kiterjedt ónos esőnek voltunk megtapasztalói. Az enyhe idő csúcspontja 25-én volt, ekkor 14,8 °C-t regisztrált hőmérőnk. Onnantól kezdve fokozatosan csökkentek a csúcsértékek, de mivel anticiklon dominált, ezért eseménytelen idővel záródott január.

Mérések, sarokszámok

Jöjjenek akkor a száraz adatok!

MaxMinÁtlag
Hőmérséklet15,3 °C (01.04)-8,1 °C (01.11)1,6 °C
Harmatpont9,8 °C (01.18)-10,2 °C (01.09)-1,6 °C
Páratartalom97%41%81%
Csapadék22,13 mm
Szélsebesség*19,4 km/h (01.07)
Széllökés*33,1 km/h (01.07)
Szélirány*Délnyugat
Légnyomás1038,71 hPa (01.30)993,09 hPa (01.18)
Időjárási adatok 2024. januárjában, Iharosberény térségében (Iharos-MET automata)

* a széladatok a pontatlan kihelyezés miatt nem tekinthetően megfelelő mérésnek

Most pedig az érdekesség kedvéért 2 grafikont szemléltessünk!

Az egyik a hőmérséklet grafikon, ahol az értékek alakulását lehet nyomon követni.

2024. január hőmérsékleti adatai Iharosberényben (piros: hőmérséklet, zöld: harmatpont)

Január elseje ábrázolásától tekintsünk el, hiszen ekkor lett szobahőmérsékleten összeszerelve az állomás, így az az adat beltéri hőmérsékletet jelent. A grafikon összképe azt jelzi, hogy összességében nem volt egy vészes hónap, hiszen a zord időjárás, a kemény fagyok elkerültek minket, kivéve persze pár fagyzugot, ahol az ábrázolt értékek alá is süllyedtek a minimumok. Az átlaghőmérséklet is bőven a 30 éves átlag felett van (ami -0,5 °C), egész pontosan 2,1 °C-kal magasabb. Ez egyébként ezen a tájegységen megszokott.

Most nézzük a légnyomás diagramot is!

2024. január légnyomás adatai Iharosberényben

Ezen a grafikonon a főbb légörvények érkezései kirajzolódnak, azonban érdemes megtekinteni a január 19-22 közötti időszakot, amikor is ez alatt a 3 nap alatt 42 egységnyit növekedett a légnyomás értéke a térségben. Ez azért elég jelentős növekedés, valljuk be, nem véletlenül terhelte meg ez a hónap a frontérzékenyek mindennapjait.

Technikai háttér

Jöjjön technikai szempontból a legfontosabb kérdés: vajon mivel is mérjük ezeket az adatokat? Nos, eddig egy WS-1080 állt rendelkezésünkre, amit több okból le szerettünk volna cserélni. Egyrészt, mert elavult, és csak kábeles (USB) kapcsolat segítségével közvetített adatokat a számítógépre; másrészt, mind a szoftver, mind pedig a vevőegysége „megbetegedett”, így az adatokat folyamatosan keverte, pontatlan és ennél fogva használhatatlan volt. Ezért úgy határoztunk, hogy lenyugdíjazzuk, és mobil álomássá avanzsáljuk, mely a viharvadászatainkban real-time adatokat tud mutatni (a szél-, és csapadékmérője pontos, kivéve ha bele nem költözik egy pók). Az új pedig nem más, mint egy cseh gyártmányú Gogen ME-3900, amelyről sokat nem lehetett tudni, csak annyit, hogy olcsó, és megbízható. Nos, eddig panasz nincs rá, tökéletesen működik, és most már a megfelelő helyre van telepítve. Kíváncsian várjuk a februári adatokat, hogy mennyire fog változni (főleg a széladatokra gondolok).

Gogen ME-3900 állomás szétszerelt állapotban

Kérjük kedves Olvasóinkat, maradjanak velünk a februári értékelés során is!