Az Irene ciklon alaposan megkeverte a légkört az elmúlt napokban. A mi térségünket is felültette a meteorológiai hullámvasútra, amelyben képletesen a mai nap folyamán voltunk a csúcson. Azonban az elkövetkezőkben zuhanni fogunk a mélybe, és lehűlés kezdődik. Azonban a hidegebb légtömegek mellé nedvesség is társul, amely számottevő havazást fog eredményezni.

Ez történt csütörtökig

Átlagos téli idővel indult a hétfő, és joggal mondhatnánk: ilyenből kell több. Egy mediterrán ciklonnak köszönhetően az esti órákban havazott, és Dél-Somogyban hagyott maga után egy lepelnyi hóréteget. Az Irene nevű ciklon aztán elkezdett tevékenykedni, előoldali áramlásában melegebb levegőt pumpált a térségbe. A csúcspont pedig a csütörtöki nap volt, amikor is 15 °C, vagy afölé emelkedett a hőmérséklet, a több, mint 100 éves melegrekord is megdőlt. A felhőátvonulásokból pedig záporok alakultak ki, a déli határszélen intenzívebb csapadékhullást is tapasztalhattunk.

Estétől megváltozik a felállás

Az idő előrehaladtával a ciklon hátoldalára kerülünk, és a késő esti óráktól megerősödik a szél. Hajnalban 3-4 óra környékén érkeznek meg az első hópelyhek a nyugati határszélhez, most a lehűlés miatt nem kell átmenetre (esőre) számítani.

Várható időjárás csapadékfajta jelölésével péntek 4 órakor, 4×4 modell számításai szerint

Reggel 8 órára már mindkét megyénket beterítő havazás kezdődik. Közepes intenzitású csapadékhullásra kell számítani, az erős szél miatt a hófúvás lehetőségét sem kell elvetnünk.

Várható időjárás csapadékfajta jelölésével péntek 9 órakor, 4×4 modell számításai szerint

A csapadéktevékenység a déli óráktól fog fokozatosan megszűnni, és 14 órától már sehol sem kell további hóra készülnünk.

Várható időjárás csapadékfajta jelölésével péntek 13 órakor, 4×4 modell számításai szerint

Hóvastagság szempontjából 2-3 cm friss hó jöhet, azonban az elmúlt napok melegebb hőmérséklete miatt felmelegedett a talajszint, ami miatt ez a mennyiség a gyors olvadás miatt csökkenni fog.

Várható hóvastagság péntek 12 óráig – ICON modell számítása szerint

Sokáig azonban nem kell ebben a hórétegben gyönyörködnünk, ugyanis markáns lehűlés nem lesz, napközben a továbbiakban is fagypont felett alakul a maximum hőmérséklet. Ráadásul száraz napok jönnek, így sem esőre, sem hóra nincs az elkövetkezendő 7 nap során kilátás.

Borítóképek és felhőfotó: Krisztbaum Mária

Ábrák forrása: meteologix.com