Szombaton egy mediterrán ciklon veszi célba térségünket, majd vasárnap egy hidegleszakadás nyomán igazi télies hangulatban lesz részünk. Lesz minden, ami ilyenkor előfordulhat: eső, havas eső, ónos eső, havazás, viharos szél. De hogyan is érkezik? Erre adunk választ cikkünkben.

Ahogy az már az előző cikkünkből kiderült, egy mediterrán ciklon érkezik, ami nem talál minket telibe, de így is jelentős csapadékoz okoz. Szombaton már az éjszakai órákban ér el minket az első hulláma, és napközben kisebb szünet fog következni. Délután számítanunk kell egy újabb hullámra, amely inkább Zalában lesz aktív, de az esti órákban Somogy szinte teljes térsége le lesz fedve csapadék által (1. ábra animációja). Az összmennyiség Somogyban 5-10, Zalában 10-20 mm között fog mozogni (2. ábra).

1. ábra animációja – csapadéktömb átvonulása
2. ábra – várható csapadékmennyiség vasárnap reggelig

Vasárnap, ahogy egyre jobban hátoldalivá válik az áramlás, észak felől betör a hideg a térségünkbe, és mivel ekkor még mindig lesz némi csapadékhajlam, először ónos esőbe, majd havazásba vált át az idő (3. ábra animációja). A mennyiség és a hóvastagság még bizonytalan, de az előzetes számítások finomodtak, és 3-5 cm hórétegnek örvendhetünk hétfő reggelre. Legkevesebb hó az észak-zalai és észak-somogyi térségben valószínű (4. ábra).

3. ábra animációja -a hidegleszakadás érkezése (zöld-eső; piros-ónos eső; kék-hó)
4. ábra – várható hómennyiség január 8. délutánig ECMWF modell alapján

A folytatásban száraz, de hideg idő érkezik, és zord mínuszokat is tapasztalhatunk a hajnalok folyamán. A leghidegebb hőmérsékleti értékek szerda reggel lesznek tapasztalhatóak, ekkor akár -10 °C-ig is lesüllyedhet a hőmérő „higany”szála (egyes modellek, mint pl. az ICON, akár -14 °C-ot is kalkulálnak) (5. ábra).

5. ábra – minimum hőmérsékletek január 10-én

Mivel anticiklon kerít hatalmába bennünket, ezért a pozitív irányú változásra még sokat kell várnunk, sőt, a jövő hétvégén ismét havazás jöhet – de ez még nagyon bizonytalan.