Melegedés kezdődik a keddi naptól, azonban az éjszaka folyamán egy kis negatívummal kell számolnunk, ugyanis ónos eső is eshet. Nagy mennyiséggel és tartós csapadékhullással szerencsére nem kell számítani, de a kellemetlenségek borítékolhatók lesznek.

Már a hétfői nap folyamán a magasban melegedés kezdődött, amely hamarosan a talajszintre is meghozza hatását. Azonban abban az átmeneti időszakban, amíg ez nem történik meg, addig a lehulló esőcseppek fagyosak lehetnek, és jégpáncélt képeznek a tárgyakon, ezt hívjuk ónos esőnek. Ennek az okozója pedig az Isha névre keresztelt viharciklon okklúziós frontja lesz.

850 hPa-s hőmérséklet értékek január 23-án 1:00-kor, SWISS 4×4 modell számításai alapján

A csapadéksáv nyugat-északnyugati irányból érkezik, és végighalad az egész Dunántúlon, és a Duna-Tisza közén is. A modellfutások jelenleg egyöntetűen ezt a csapadékformát preferálják, némi bizonytalanság övezi az ECMWF 06Z futását, de az esti futás valószínűleg korrigálni fogja.

Csapadékforma január 23 hajnalban (zöld: eső; piros: ónos eső; kék: hó)

A HungaroMet (leánykori nevén OMSZ) riasztásában jelenleg megyéink citromsárgával, vagyis első fokkal lettek kiadva, Veszprém vármegye azonban már másodfokú figyelmeztetésben részesült, és ez igaz Fejér és Pest vármegyékre is. Egyedül az északkeleti országrész marad ki ebből a műsorból.

Egyébként délelőtt már nyoma sem lesz a csapadéknak, sőt, felszakadozik a felhőzet és több órás napsütésnek örvendhetünk. Hajnalban 0, -3 °C valószínű, míg napközben Somogyban 7-9 °C, Zalában 9-11 °C várható, élénk északnyugati szél kíséretében.

Borítókép forrása: Kadosa Kelemen (facebook)


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük