A tavalyi esztendőhöz hasonlóan idén is a lehető legrosszabbkor időzít egy hidegleszakadást az időjárásunk: február utolsó napjaiban érkezik a lehűlés, és március első pár napjáig velünk marad. Drasztikus lehűléssel persze nem kell számolni, illetve kimondottan ítéletidővel sem, de szombattól minden bizonnyal lesznek kellemetlen perceink (óráink, napjaink).

Jelenlegi időjárási helyzetkép

Jelen pillanatban egy tőlünk délre lévő anticiklon és egy északkeletre lévő ciklon határozza meg az időjárásunkat. Áramlásukból kifolyólag enyhe légtömegek érték/érik el térségünket, amelyek bőven átlag feletti maximumokat hoztak, és több ízben megdőlt az országos melegrekord is. Jelenleg a Brit-szigetek északi részén található egy ciklon, ami az előzetes számítások szerint megerősödik, és az Atlanti-óceánon található magasnyomású légörvénnyel közös áramlási rendszert hoz létre, ami sarkvidéki eredetű levegőt fog pumpálni térségünkbe. Az alább látható animáción látszik mindkét légörvény viselkedése, ami a hétvégi eseményeket fogja eredményezni.

A változás

Szombaton (02.25) a kora reggeli óráktól kell változásra számítani, ekkor éri el a front csapadékzónája a térségünket, és országos esőzés kezdődik. A csapadékhullás az esti órákig kitart, és késő estétől már csak helyenként várható eső, de inkább havas eső, hózápor. Az alább található animáción megfigyelhető, ahogy a hőmérsékleti értékek jócskán bezuhannak, a péntekihez képest akár 15-20 °C-kal alacsonyabb értékeket mérhetünk. Ebből az állapotból térségünk nehezen fog kikeveredni, viszont akkor (03.03) már ismét 10 °C, vagy afeletti maximumokat mérhetünk.

850 hPa (kb. 1500 m magasan mért) hőmérséklet animáció. Minél sötétebb kék az ábra, annál hidegebb értékek érkezhetnek térségünkbe

Csapadék

Mivel már a mezőgazdaság is javában éledezik, ezért nagyon sok kérdést kapunk gazdáktól a csapadékkal kapcsolatban. Nos, ebben a hétvégén nem lesz hiány. Alább megosztjuk 4 fő időjárás-modell számításait a szombati 24 óra alatt lehulló csapadék mennyiségére, ahol nagyjából a mennyiségi, és a területi eloszlása is látható lesz.

Szél

Szerencsére a pár héttel ezelőtti események nem ismétlődnek meg, és nem kell szélviharokra számítani. Azonban a Balaton térségében, illetve a Bakonyban akár 70 km/h-s lőkések is előfordulhatnak (a múltkori 120 km/h után ez csekélység), Zalában és Somogy északi területein 50-60 km/h, Somogy délebbi részein pedig 40-50 km/h lesz fentebb nevezett érték. És a teljesség igénye nélkül álljanak itt az átlagszél-adatok: 40-45 km/h szélsebességre kell számítani.

Maximális széllökés-valószínűség 02.25-re

Űridő

Az ún. „űridővel”, vagyis a 10 napon felüli eseményekkel azért szeretek foglalkozni, mert vannak olyan szakmailag nem tolerálható oldalak, amelyek az akkori eseményeket kész tényként közlik, így kénytelenek vagyunk ezeket megcáfolni, vagy leírni a bizonytalanság mértékének meghatározása mellett. Nos, a jövő hétvégére a GFS modell a határra rak minket, ami annyit jelent, hogy megvan az esélye a következő lehűlésnek is, illetve a felmelegedésnek is. Az adatok alapján hullámzó frontrendszer mellett tesszük le a voksunkat, ami gyökeres változást nem, változékony időt azonban annál inkább ígér. De ennek a bizonytalansági együtthatója kb. 80 %, úgyhogy ezen információkra majd 1 hét múlva erősítünk rá.

Borítókép: Fehér Tibor
Animációk és adatok forrása: www.meteologix.com