Avagy ellentmondások a hétvégi hidegleszakadásról. Az előző hetet azzal fejeztük be, hogy a kezdeti (forradalmi) lendület a hétvégére alábbhagy, és ismét télies értékek jöhetnek, megspékelve egy március 21-i havazással. Nos, jelen állás szerint ezt a forgatókönyvet dobhatjuk a kukába, az új számítások pozitív változást hoztak. Már amiben…

Miben vagyunk jók?

Mindenképp hőmérsékletben. Nagyon úgy festett, hogy egy északra tartózkodó magasnyomású légörvény szabad utat adott volna a szibériai eredetű hidegnek, azonban nem így történt, mivel egyrészt az anticiklon masszívabb lett, másrészt sokkal délebbre helyezkedik el az előzetesen vártnál. Ez azért is jó hír, mert a -10 °C alatti éjszakák elkerülnek bennünket – bár így sem ússzuk meg -3, -5 °C felett – és a nappali értékek is 7-9 °C körül fognak alakulni.

Időjárási helyzetkép március 20-ra, kiemelve a délebbre helyezkedő anticiklont (ECMWF szerint, forrás: meteociel.fr)

További jó hír, hogy a nyugodt időjárási helyzetnek köszönhetően könnyebben visszatér a tavaszi hőmérsékleti értékekhez időjárásunk, és 25. hetében már 17-20 °C körüli értékek is jöhetnek.

Valószínűségi előrejelzés ECMWF számításai alapján (forrás: ecmwf.int)

A bizonytalansági faktor miatt ennél messzebbre nem kívánunk menni, de elöljáróban annyit, hogy a jelen pillanatban Amerikában található hidegmag térbeli átrendeződése akár télies viszonyokat is hozhat a hónap utolsó napjaira. De ezt csak úgy zárójelben.

Miben vagyunk rosszak?

Csapadékban. Egyáltalán nem sodor erre nedves léghullámokat egyik légörvény sem, a szerdai csapadék-lehetőséget leszámítva nem kell sok jóra számítanunk, és ez a mezőgazdasági munkák indításának idején nem igazán jó hír.

Csapadék-valószínűségi előrejelzés ECMWF alapján (forrás: ecmwf.int)

A végére pedig egy csurgói 10 napos előrejelzést láthatunk, amelyben látszanak a 21. után kilövő hőmérsékleti értékek.

10 napos előrejelzés Csurgó területére (forrás: meteologix.com)

Kategóriák: Uncategorized

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük