A kibírhatatlan szélnél lesz rosszabb az elkövetkezendő 2 éjszaka, ugyanis előreláthatólag mindkét napon fagyni fog. Főleg mezőgazdasági hatásokra gondolunk, hiszen már rengeteg gyümölcsfa virágba borult.

A frontrendszer hátoldali áramlása már második napja kínoz minket: a viharos erejű északi szél kisebb-nagyobb károkat okozva, áramkimaradásokkal fűszerezve tart bennünket ostrom alatt. A jó hír, hogy éjszakára mérséklődni fog. A rossz pedig, hogy a kevés felhőzet miatt a hőmérséklet fagypont alá fog kúszni, az abszolút mélypont pedig csütörtökön lesz.

Szerdán hajnalban az összes modell fagypont alatti hőmérsékletet vizionál, kb. fele-fele arányba -1 °C felett, illetve alatt. Az előrejelzéseinkhez preferált ECMWF modell -1,5 °C-ot jelez, de némelyik -3 °C körül kalkulál.

Csütörtökön már nem ilyen egyértelmű a helyzet, mert több számítás jut fagypont fölé, ezek a modellek felhősödéssel (is) számolnak. Az ICON kevéssel fagypont fölé kúszik, az ECMWF viszont továbbra is lent marad, de annyira már nem viszi mélyre, mint pár nappal ezelőtt.

Még így is nehéz jóslatokba bocsátkozni, hogy ilyen részletes eredmények rendelkezésre állnak. Egyelőre bizakodunk, hogy jelentős fagykár nem fog kialakulni, mindenesetre a nagyobb gyümölcsösöknek nem árt felkészülni a fagyvédelemre

Péntektől egyébként lassú javulás kezdődik, és várhatóan a mínuszok is eltűnnek.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük