Gondolom a címben leírtakat már több helyütt olvastuk már, ideje most egy kis előretekintést felvázolni! Már nagyon sok modell bizonytalansági tényezője lecsökkent, így – ha nem is bátran, de – kijelenthetjük, hogy körvonalakban már tudjuk, milyen idő várható Húsvétkor.

Jelen állás szerint északnyugat és északkelet felől is egy-egy ciklon helyezkedik el, ami az adott környék időjárását meghatározza. Környékünk időjárására ez nincs hatással, így péntekig nyugodt, kellemes tavaszi időben lesz részünk. Pénteken azonban egy magasnyomású légörvény (anticiklon) kezd kialakulni a skandináv térségben, ami viszont hatással lesz ránk, és itt lép majd be a képbe az északkeleti ciklon is. A ciklon hátoldali áramlásával hidegebb levegő érkezik, amelyet az anticiklon besodor kontinensünk belsejébe, így a mi környékünkre is.

Légköri felállás 2022.04.16-án, Európában (forrás: meteologix.com)
850 hPa-s (kb. 1500 méteren mért) hőmérsékletek 2022.04.16-ra (forrás: meteologix.com)

Pénteken az éjszakai órákban előfordulhat zápor, esetleg zivatar, de ez a hidegfront szárazon érkezik, tehát jelentős csapadékra nem kell számítani. Viharos szélre annál inkább, szombaton és vasárnap is ez lesz jellemző. Ha az intenzitást tekintjük, akkor szombat durvább lesz, de a húsvéti ünnepek sem telnek igazán kellemesen.

Szélerősség 2022.04.16-án (forrás: windy.com)

Hőmérséklet szempontjából pedig jó hír, hogy környékünkre nem igazán jeleznek fagyot a modellek, talán az északi térségekben és a fagyzugokban fordulhat elő negatív tartományú hőmérséklet.

A folytatás – bár egyelőre még bizonytalan, de – nem sok jóval kecsegtet, átmeneti melegedés után ismét hűvösebb légköri felállás, jelentős csapadékkal. 20-21 körül várható a jelen számítások szerint.

Kategóriák: Uncategorized

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük