Kezd időjárásunk kilábalni a szibériai eredetű levegő okozta hatásokból, de nem kell sokat várni ahhoz, hogy ismét változékonyabbra forduljon. Szokásos középtávú elemzésünk következik.

A hidegleszakadást okozó légörvény elkezdett visszahúzódni északkeleti irányba, és látható, hogy a hőmérsékleti értékek is kezdik átlagos „formájukat” visszanyerni. Azonban ez nem tart sokáig, mivel egy markás ciklon érkezése miatt előoldali áramlás fog megtörténni, ami pedig az átlagosnál enyhébb levegőt sodor térségünkbe. Éppen ezért a maximumok elérhetik a 10-13 °C-t is, és ami ezekre az áramlásokra jellemző, hogy megerősödik a délnyugati szél.

2 m-es hőmérséklet (bal oldalon) és 10 m-es szélsebesség (jobb oldalon) ábrázolása január 21-re (forrás: meteociel.fr)

Szombaton aztán a fentebb említett ciklon érkezik meg térségünkbe, hidegfront lévén hűvösebb levegőt árasztva, és jelen számítások szerint jelentős mennyiségű esővel tarkítva. A modellképeken fellelhető egy mediterrán ciklon kialakulása is, ami főszerepet játszik ebben a csapadékmennyiségben, azonban a csavart nem ez adja. Az ECM modell szerint a csapadék inkább lesz hó, mint eső, és akár 5-10 cm friss mennyiséggel is számolnunk kell. Nos, ez a mérés még nagyon egyedül van (úgy is mondhatnánk, hogy kilóg a sorból), de erre az eshetőségre is fel kell készülni.

Hóvastagság térkép január 25-re (forrás: ecmwf.int)

Ilyen nehéz kilátások mellett az utána következő napokról beszélni még nehezebb: az már látszik, hogy ciklon ciklon hátán fog érkezni. A modellek jobbára az előoldali áramlást támogatják, illetve dél felől blokkoló anticiklont. De ha véletlenül az az anticiklon délebbre helyezkedne el, akkor… egész fura dolgok is történhetnek nem csak nálunk, hanem egész Európa szerte. Angolul tudóknak szeretettel ajánlom az alábbi cikket:
https://www.severe-weather.eu/global-weather/winter-weather-pattern-forecast-january-2021-usa-europe-fa/
Akinek a böngészője támogatja, fordíttassa le magyar nyelvre, egész érthető.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük