Eljött az idő, hogy tovább folytassuk elemző írásunkat, hisz’ a 2021-es esztendőből már 1 hónap el is telt. Volt itt minden, ami szem-szájnak ingere, de volt egy olyan időszak is, amikor nem tudtuk eldönteni, hogy tavasz van-e, vagy tél. Lássuk a részleteket!

Hőmérsékleti szempontból olyan érzésünk volt, mintha a hullámvasúton lettünk volna: a hónap eleje átlagos értékekkel telt, aztán egy előoldali áramlás 10 °C fölé tolta fel a hőmérsékletet. Január 10-re vártunk egy hidegfrontot, ami jókora havat ígért, abból nem lett semmi, azonban 2 nappal előtte viszont dobott egy keveset. Ennek a ciklonnak az volt az érdekessége, hogy elég nagy kontraszt alakult viszonylag kicsi távolságok között (elég csak a szomszédos település, Iharos hómennyiségére gondolni, ami szinte nulla volt, ellentétben a mi 4-5 cm-ünkkel). A front nagy változást nem hozott, hamar visszanyerte az idő a tavaszias jellegét, és hónap közepétől ismét 10 °C körüli értékeket mérhettünk, 1-2 nap persze kivételként „tündökölt”, de a jellemző az átlag feletti csúcshőmérséklet volt.

2021. januári hőmérséklet/harmatpont diagram, iharosberényi hőmérsékleti adatok alapján

A hónap második fele viszonylag enyhe volt, azonban a frontot egymást érték, így ez az időszak elég változékonyan telt. A csattanós válasz azonban pont január utolsó napján érkezett, hisz’ ekkor egy mediterrán ciklon közel 10 cm havat dobott le térségünkre.

Az alábbi mérések, statisztikák születtek:

Havi középhőmérséklet3,37 °C
Fagyos (0 °C alatti) napok száma15
Maximum hőmérséklet16,1 °C (2021.01.22)
Minimum hőmérséklet-5,9 °C (2021.01.12)
2021. januári rekordok

A légmozgás sem hagyta, hogy unatkozzunk, a sok ciklon előoldali áramlása által gerjesztett szél többször is próbára tette tűrőképességünket. 4 időszakot tudunk elkülöníteni elemzésre, melyből 3 az előbb említett előoldalhoz kapcsolódik, a maradék 1 pedig a hidegfronthoz kapcsolható időszak.

Széllökések 2021. januárban, iharosberényi mérések alapján
Szélsebességek átlaga4,5 km/h
Széllökések átlaga7,8 km/h
Legnagyobb szélsebesség18,4 km/h (2021. január 22)
Legnagyobb széllökés30,6 km/h (2021. január 6)
Légmozgással kapcsolatos rekordok, 2021. januárban

Ami pedig az előbbi állításunkat alá tudja támasztani, az pedig a szélirány. Ugyanis, túlnyomó többségben a délies légmozgás volt jellemző, a délkeleti szél a januári időszak 34%-ban fújdogált. A keleti szél volt a második leggyakoribb, az északias légmozgások pedig a hónapnak kb. az 1/4-ét tették ki.

Légmozgások iránya 2021. januárban, iharosberényi mérések alapján

Mint ahogy előző hónapban is, most is vizsgáljuk a légnyomás alakulását, mivel ez mutatja meg, milyen légörvény érkez(het)ett térségünkbe. A legutóbbi hasonló elemzésben is már elmagyaráztuk – de megtesszük most is -, hogy a grafikonon a csökkenés ciklon érkezését vízionálja, a növekedő részen pedig anticiklon (vagy másképp magasnyomású légörvény) itt tartózkodása valószínűsíthető. Nos, januárban ez a grafikon hullámzott bőven, nem véletlenül írtuk fentebb, hogy a frontok szinte egymást érték…

2021. januári légnyomás grafikon, iharosberényi mérések alapján

Már kíváncsian várjuk a februári rekordokat, hiszen ha visszaemlékezünk, a hónap elején melegrekord közeli hőmérsékleteink voltak, most a markáns hidegfront pedig igazi téli levegőt csinált nekünk, amelyhez egy kis hó is párosult. Addigra remélhetőleg a csapadékmérő megjavul, illetve ha nem, akkor kénytelenek vagyunk manuális megoldásokat alkalmazni. Ezért sem tudtunk pontos csapadékösszeget megadni, de körülbelül 10-15 mm hullhatott januárban.

Végszóként az alternatív eseményekről is szót kell ejtenünk. A horvátországi földrengés utórengései folyamatosan érezhetőek voltak a térségben, a 3,5-östől egészen az 5,1-esig, szerencsére ezek az események megszűntek. A hónap végén pedig a hajnali órákban egy tűzgömb robbant fel a levegőben felettünk, szóval, sikerült keretbe foglalni ezt az amúgy is furcsa januárt.