November 15-én ünnepelte az oldal fennállásának 15. esztendejét, amit egy cikksorozattal (is) megünnepeltünk. Az első részben a kezdetekről volt szó, amikor megannyi nehézség gördült az útunkba, de aztán pár döccenőt leszámítva utat törtünk magunknak, és feltettük magunkat a térképre. Most a közösségi oldalak előnyeinek kihasználásáról, a 2016-os fordulatról, és a jelenkor eseményeiről ejtünk pár szót.

Facebook, te csodás

2011-ben, amikor is átmenetileg megszűnt a weboldalunk, szinte varázsütésként hatott a világ első számú közösségi oldalának megjelenése. Bár még az elején nem lehetett oldalakat létrehozni, de a facebook gyors terjedése révén egyre szélesebb réteget lehetett megszólaltatni. Az akkori borsos fenntartási költségek miatt a weboldalra még nem lehetett számítani, de itt mindent el lehetett érni, amit szerettünk volna: bejegyzés, kép, videó, élőzés stb. El is kezdett növekedni a tábor… elsősorban Csurgó és környéke érdeklődött élénken, de aztán egyre délebbre kezdtünk el terjedni, és már Barcs térségét is meghódítottuk.

A kistérséget kinőve

A terjeszkedés nem állt le, és már-már megyei szintté nőtt. Igaz, hogy a balatoni és a kaposvári térség nem igazán talált ránk, de a többi járásból már aktivizálták magukat az érdeklődők. Köszönhetően a tényszerű, minden apokalipszist és túlzást nélkülöző leírásunknak: nem az volt a célunk, hogy pánikot keltsünk, hanem hogy a realitás talaján maradva tájékoztassuk az olvasókat. Meg is lett az eredménye: 2014-re 2000 főre nőtt a kedvelőtábor, ami akkor egy egész jó számnak számított. A 2015-ös megtorpanásig további népszerűségre tettünk szert.

Vegetáció

Sajnos 2015-ben eljött egy olyan időszak, amikor olyan problémák sorozata jött elő, amire nem is számítottunk. Ekkor egy kicsit minden háttérbe szorult, így az oldal működtetése is. Beletelt jó pár hónapba, amíg visszarázódott minden az eredeti medrébe, azonban a visszatérés sokkal jobban sikerült, mint ahogy azt elterveztük: pillanatok alatt nem csak visszakaptuk, hanem majd’ 1000 fővel meg is növeltük a kedvelői bázist, és haladtunk felfelé.

Zala is érkezik

2017-ben már stabilan jeleztünk előre Somogyban, és a megyehatár közelsége miatt birtokba vettük Zala megyét. Nehezen, döcögősen indult az oldal megismertetése az ottaniakkal, de azóta már szinte minden járásból érkeznek érdeklődések, jelentések, beszámolók. 2018-ban már majdnem 4000 fővel elérkezettnek láttuk, hogy weboldalt is indítsunk, valamint sok más tervünk és lehetőségünk is volt.

Cenzúra és újrakezdés

2019-ben aztán ismét hiba csúszott a gépezetbe: a saját személyes fb-profilom korlátozása miatt a büntetés az Iharos-MET-re is kiterjedt. Azonban, kicselezve a rendszert, az Instagram-on keresztül adtam le a prognózist abban a 3 napban, így senki nem maradt előrejelzés nélkül. Azonban Zuckenbergék nem hagyták ezt szó nélkül, és elvették az oldalhoz való csatlakozás lehetőségét. Ekkor azt hittük, hogy ellehetetlenülünk. Kénytelenek voltunk egy új facebook profilt kreálni, amelyhez viszonylag gyorsan csatlakoztak az olvasók, azonban fele annyian sem tértek vissza, mint amennyien a régi oldalon voltak.

De szerencsére a pontos tájékoztatás meghozta eredményét: a 2020 júniusi özönvíz során szinte percre pontosan tudósítottunk, így a megosztások révén rengeteg új emberhez jutottunk el. Több, mint 1000 ember csatlakozott 1 nap alatt, a legnépszerűbb bejegyzésünk több, mint 300 ezer embert ért el. És akkor jött a decemberi földrengés… ekkor 1 nap alatt 3000 új olvasót köszönhettünk, megyei internetes oldalak hivatkoztak ránk.

Következő, befejező részünkben részletezni fogjuk a honlapunk létrejöttét, az első komolynak vehető viharvadászatunkat, és jövőt érintő terveinket!