A fehér Karácsony, valamint a havas Szilveszter elmulasztása után felmerül a kérdés: vajon hogyan fog folytatódni a telünk az évszámváltás után, lesz-e esély havazásra, illetve mennyi valósul meg abból az előrejelzésből, amit legutóbb egy másik forrásból megosztottunk? Ezekre a kérdésre keresünk alább válaszokat.

Annyi bizonyos, hogy a jelenlegi légköri állapotok nem okoznak nagyobb változásokat időjárásunkban, vagyis marad a viszonylag enyhe, inkább novemberi helyzetet idéző idő. Ennek okozója egy tőlünk északra mozgó ciklon, amely inkább előoldali, mint hátoldali áramlást szállít, és ez az átlagosnál enyhébb levegőt jelent számunkra. Ezt a ciklont egy magasnyomású légörvény váltja, ami már nem blokkol a mi térségünkben, így egy gyenge hidegfrontot is beenged térségünkbe, azonban a légköri feltételek továbbra sem fognak teljesülni szilárd halmazállapotú csapadék kialakulására, marad az eső.

Jó hír, hogy fagyni továbbra sem fog, esetleg gyenge, fagyponttól 1-2 °C-kal alacsonyabb minimumok várhatóak. A rossz hír, hogy ismételten napsütés mentes, sokkal inkább ködös idő valószínű, ami közérzetünknek nem fog jót tenni.

A gyökeres változásra még várni kell – eddig január 9. volt az időpont, de most úgy tűnik, a jelentős mennyiségű csapadék mellé hideg és lehűlés nem fog párosulni.

Egy ciklon által szállított csapadék ábrázolása január 7-én

Január 10. után lehűlés várható, azonban ezt a meteorológiai berkekben (is) űridőnek nevezik, a 200 óra feletti előrejelzések és számítások bizonytalanok, így nem igazán támaszkodhatunk rájuk. Azonban a légköri felállás anticiklont prognosztizál fölénk, ami semmitmondó, szürke időt sejtet, azonban ezzel még várjunk egy keveset.

Ebben a bejegyzésben is szeretnénk megköszönni Olvasóink 2020-as figyelmét, aktivitását, találkozunk 2021-ben is, remélhetőleg sokkal nyugodtabb évünk lesz, mint amit magunk mögött hagyunk.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük