Most már lassan megszokottá válik, ha egy nagyobb ünnep, vagy hosszú hétvége közelít, felbukkanunk heti előrejelzéseinkkel. Most sem lesz ez másképp, főleg azért is érezzük kötelességünknek, mivel a szeszélyes április tartogathat elég fura meglepetéseket is.

A jelenlegi helyzetkép alapján térségünk próbál kikecmeregni egy hidegfront által okozott lehűlésből, ami nem is fog olyan nehezen menni az elkövetkezendő napokban. Az optimizmusra okot adhat egy anticiklon térhódítása Közép-Európában, ami a Kárpát-medencében is stabilizálja az időjárást – ideiglenesen. Ugyanis tőlünk északra feltűnik egy ciklon, ami az ünnepek előtt fogja kifejteni hatását.

Légnyomás előrejelzés március 31-re (forrás: wetterzentrale.de)

Látszik, hogy a skandináv térségből dél felé vándorló alacsony nyomású légtömegek elég nagy teret nyernek, és fokozatosan kiszorítják a magasabb nyomású légtömeget. Ez egy szokatlan elrendeződést eredményez, amely az anticiklont inkább nyugat, északnyugati irányban helyezi el, az alsó képen látható ciklon pedig elkezd nyomulni Európa belseje felé.

Légnyomás előrejelzés április 4-re (forrás: wetterzentale.de)

Hogy mi lesz, azt még butaság lenne előre kijelenteni (pláne, hogy a számítások április 7 környékére -5 °C-t és 5 cm havat jeleznek), ráadásul a 2 nagy előrejelző modell jelenleg pont ellentettjei egymásnak (az ECM modell esőt, és emelkedő hőmérsékletet vízionál), úgyhogy ezzel még várjunk. A húsvéti várható időjárással pedig majd 2 nap múlva frissítésekkel jelentkezünk.

Addig is nézzük meg a délnyugati térségre vonatkozó valószínűségi előrejelzési grafikonokat:

valószínűségi előrejelzés a délnyugati térségre – 1. képen a 850 hPa (1500 m magasan mért) hőmérséklet, 2. képen a várható csapadék, 3. képen pedig a geopotenciál alakulása (forrás: ecmwf.int)

Természetesen egy magyarázó cikkel is fogunk jönni hamarosan, hogy ezeken az ábrákon mi mit jelent, de úgy gondolom, ami most a lényeg, az ezeken a grafikonokon kirajzolódik, és felismerhető.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük