Az ünnepek közelsége miatt befejező részéhez ért a karácsonyi esélylatolgató bejegyzés-sorozatunk. A fő időjárási modellek segítségével keressük, hogy vajon mi is várható az ünnepekre, kell-e hónak örülnünk, vagy érjük be azzal az idővel, ami most is van. A válasz lejjebb.

Az Iharosmet fennállása óta nem emlékszem hasonlóra, hogy ennyire változott volna az előrejelzés, mint most, ebben az időszakban. Bár az alapfelállás – előoldali áramlás és melegedés, aztán hidegfront általi törés az ünnepek környékén – nem változott, de mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik. Nincs ez most sem másképp, ráadásul egy extra csavar jött a képbe, éppen 24. éjjelén.

Az előoldali áramlás továbbra is adott, azonban nehézkes lesz a hétkezdet. Eleinte köd és felhő, szerda környékén azonban kisebb-nagyobb időszakos napsütés is várható (ideje már). Egy északnyugaton elhelyezkedő anticiklon mozgása egy skandináv központú légörvényt „kerget” térségünkbe, amely jelentős mennyiségű csapadékot eredményez, ez pedig 25-én teljesedhet ki.

december 24. este légnyomás felállása

A hidegfront megérkezése nem csak a csapadék mennyiségét, hanem a halmazállapotát is kérdésessé teszi, ugyanis ha kellően lehűl a légkör, estére akár havas esőbe, illetve havazásba is átcsaphat az addigi esőzés. Mindenesetre, bármi is fog hullni, fel kell készülnünk a jelentős mennyiségre, akár 30-40 mm is eshet. El sem tudjuk képzelni, mi lenne, ha ideális körülmények és pár fokkal hűvösebb időnél érkezne a front, a new york-i helyzethez hasonló időben lenne részünk…

Egy fontos időjárási paramétert még meg kell említeni: a szelet. Ugyanis a széljárás szempontjából igen aktívak leszünk az ünnepek környékén: az előoldali áramlás ideje során élénk, olykor erős délnyugati, a front érkezése után pedig erős, sőt viharos északi légmozgásra van kilátás.

Csapadék alakulása december 25-én

És hogy mi várható a továbbiakban? Karácsony után visszatérhet a szürke, ködös idő, bár egy markáns ciklon érkezhet Európa belsejébe az év utolsó napján, környékünk azonban csak a peremen fog elhelyezkedni. Az új év új reményekkel indul, és a jelenlegi számítások havazást prognosztizálnak 2021 második napján. Nem tudjuk mi lesz, abban azonban biztosak vagyunk, hogy ez az előrejelzés is meg fog párszor változni…


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük