A harmadik epizódhoz érkeztünk karácsonyi előrejelzésünkben, és most már egyre világosabban látszik, hogy milyen idő is lesz az ünnepekben. Hm, tényleg látszik…?

Először is fel kell magunkban a kérdést, hogy mi változott a legutóbbi bejegyzés óta? Csupán annyi, hogy dec.19-én nem generálódik mediciklon a környékünkön, így a csapadékot is elvethetjük. A tőlünk északnyugatra található légörvény hatására előoldali áramlás fog megtörténni, ami magával húzza az átlagnál enyhébb levegőt. Ez érdekes helyzetet fog teremteni, hisz’ Szenteste napján szerencsésebb esetben még 15 °C is lehet, erős délnyugati szél kíséretében. Utána azonban jön a fordulat: egy hidegfront, mediterrán ciklonnal karöltve megnyitja az égi csapokat, és eső fog esni. Igen, eső… Még nincs a modellek között egyetértés, egyes számítások már 25-én délutánra behozzák a havat, de nagyon úgy tűnik, hogy a hó inkább az Alpokban és horvát barátainknál fog leragadni…

Közép-Európa hóvastagsági adatai (cm-ben). Forrás: wetterzentrale

Tisztán látszik, hogy környékünk (jobb alsó sarokban) hómentes, míg körülöttünk jó pár centiméter fehéredés lesz.

De mi lesz a hőmérséklettel? Hisz’ ahogy említettük, Szenteste napján 10 °C felett leszünk. Nos, igen, a hidegfront érkezik, és a korábbiakban említett törés 25-én érkezik meg, de sem mértéke, sem tartóssága nem lesz olyan mély, mint azt előzetesen számítottuk. A számítások szerint 27-től az év hátralévő részében megragadunk a 0-5 °C körüli maximumoknál, illetve a -2, 0 °C körüli minimumoknál. Azt továbbra sem merjük állítani, hogy napos idő lesz, nagyobb a valószínűsége a borongós időnek, de extrém helyzetektől nem kell tartanunk (még).

Szombaton érkezünk a negyedik résszel.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük