Második részével jelentkezik ünnepváró bejegyzésünk, amelyben arra próbálunk választ találni, hogy vajon érdemes-e reménykedni a fehér Karácsonyban, vagy továbbra is a hómentes ünnepekre kell berendezkednünk. Következzen tehát középtávú előrejelzésünk következő része.

Egy mediterrán ciklon kopogott be hozzánk a hét közepén, amely csütörtökön nem kis meglepetést okozva havat eredményezett az éjszakai és a reggeli órákban. Lehűlés nem igazán érkezett hozzá, így maradtak a 4-6 °C közti hőmérsékleti tartományok, visszatért a köd, és a borongós idő.

A rossz hír, hogy ez nem fog igazán változni, hiszen egy Brit-szigetek környékére érkező ciklon előoldali áramlásban részesít minket, ami egy kicsit stabilizálja, viszont egyáltalán nem javítja időjárásunkat. Továbbra is felhős, ködös idő vár ránk mérséklődő szél mellett, állandósulni fognak az 5 °C körüli maximumok. Fagy továbbra sem várható.

A hónap 19. napja azonban abból a szempontból érdekesnek ígérkezik, hogy ismét egy mediciklon érkezhet jelentős csapadékkal (a halmazállapot egyelőre kérdéses, de nem csodálkoznánk egy szerdaihoz hasonló felálláson), viszont a további napok másolni fogják a jelenlegi helyzetet, előoldali áramlás, köd és felhő társaságában. Csupán egy érdekesség, a lent található képek közül a felső a mostani állapotot, az alsó pedig a dec.20-i állapotot próbálja meg ábrázolni. Kísérteties a hasonlóság, igaz? 🙂

December 13-i állapot ECMWF modell szerint
December 20-i állapot ECMWF modell szerint

A legújabb számítások szerint december 27. előtt nem várható törés, utána azonban jöhet egy télies fordulat, de – ahogy megszokhattuk – , ez még elég bizonytalan. Amit azonban 90%-os bizonyossággal kijelenthetünk: nem lesz fehér a Karácsony.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük