A tél közeledtével egyre több ember felteszi hasonló fórumokon a címben található kérdést, és főleg a fehér Karácsony esélye érdekli a kérdezőt. Nos, lépésről lépésre haladva megpróbáljuk megválaszolni az időjárás alakulásával kapcsolatos érdeklődéseket.

Jelenleg aktív ciklontevékenység zajlik kontinensünkön, ami csapadékot, és – kisebb-nagyobb mértékű – lehűlést okoz, még térségünkben is. A következő ilyen jelenség december 9-én ér el bennünket, amikor is jelentős (10 mm-nél is több) csapadék fog lehullni – eső formájában.

Pár fokos lehűlés is érkezni fog, azonban negatív tartományba továbbra sem kerülünk. A hőmérséklet 5-8 °C környékén fog stagnálni, és ködös időszakokra is számítani kell. A következő ciklon érkezésére december 13-ig kell várnunk, ekkor nagyobb eséllyel előoldali áramlásban lesz részünk, ami, bár esőt okoz, lehűlést nem, sőt! Esélyesek lehetünk a 6-i héthez hasonló hőmérsékleti értékekre is, bár ebben még nincs egyetértés, a ciklon mozgása még bizonytalannak tűnik.

És hogy mi várható Karácsony hetében? Még nagyon bizonytalan, de esély van arra is, hogy 20. környékén lejön Szibéria, esély lehet kisebb havazásra is, viszont 21. után kisebb melegedést mutatnak a modellek. Ebből mi valósulhat meg? Csütörtökön tovább boncolgatjuk a második részben, frissített számításokkal.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük