2023. július 21-én heves viharok érhetik el térségünket a délutáni órákban. Közvetítésünk hamarosan indul!

10:00 – Amit tudunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú zivatar-, és elsőfokú felhőszakadás-riasztást adott ki mindkét általunk felügyelt megyére. Zivatarok idején nagy méretű jégre, és viharos erejű kifutószélre hívták még fel a figyelmünket.

Az Estofex európai viharfigyelő rendszer nagy bizonytalansággal másodfokúnak ítélte meg a lehetséges helyzetet. Szintén a jégre, jelentős mennyiségű esőre és viharos szélre figyelmeztetnek.

A modellfutások között az ECMWF 17 óra tájékán hozza be a viharokat az országba, Zala nyugati részétől indulva, ami fokozatosan erősödne, és Somogyba érve már komoly jelenségeket idézne elő. A GFS modell valamivel később érkezteti a rendszert, ami inkább Pécsett teljesedne ki. Az ICON pedig eleinte inkább záporszerű csapadékot prognosztizál, némi dörgéssel megfűszerezve, semmi több. Viszont az ő számítása késő esti durvulást mutat, szintén Somogyban. Az általunk mostanában preferált svájci modellek között van némi különbség, mivel egyikük a szerdaihoz hasonló helyzetet ígér, kettévált rendszerrel, a másikuk pedig Nagykanizsa-Kaposvár-Szeged vonalon történő fokozatosan erősödő rendszerrel számol.

Jelen pillanatban elsőfokú zivatarriasztás van érvényben mindegyik járásban, a Balatonon pedig a nyugati medencére van kiadva elsőfokú viharjelzés, a középső és a keleti medence alapon van.

14:00

Már látszik a radaron az érkező rendszer, ami már Szlovéniában borzolja újfent az idegeket.

14:45

Az Estofex is frissített: közleményükben kiemelik, hogy a jelenleg Olaszország és Szlovénia területén található rendszerek lineáris mozgási pályát vesznek fel, és érkeznek a tőlük északkeletre fekvő térségekbe. Nyugat-Horvátországot viharos széllökések érhetik, az ország északi részén azonban nagy méretű jégeső, felhőszakadás-szerű esőzés, és akár tornádó is előfordulhat (ami kisebb kockázattal ugyan, de Magyarországon is kifejlődhet).

Az Estofex frissítése. A zölddel jelölt területeken fordulhatnak elő hevesebb események.

15:00

A Balaton jelenleg viharjelzés-mentes.

15:45

Kiadta az OMSZ a másodfokút!!!!!

Ja igen, egyelőre csak Békés megyére. Na, amúgy így kell készíteni hatásvadász bejegyzést.

A Balatonon elsőfokú viharjelzés érvényes.

16:30

Most tényleg kijött a narancs riasztás! Somogy és Zala járásainak zöme megkapta a másodfokút zivatarra

17:00

Barcs térségében keletkezett egy rendszertől különálló cella, és hangoskodik a határ mentén. Pécs irányába halad.

19:00

Amíg közvetítettünk élőben addig a környéken nagyon sok dolog történt. Például kiadták a piros riasztást Baranya vármegyére; amit üldöztem az végeredményben legyengült de pár villám kijött belőle; és Barcson kisütött a Nap.

A radar alapján ez látható megyéinkben


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük