2023. július 13-án egy hullámzó frontrendszer hidegfrontja éri el térségünket, amelynek előterében zivatarok, olykor heves jelenségek – felhőszakadás, jégeső, viharos szél – alakulhatnak ki. Kövesse velünk az időjárás alakulását!

8:00

A hajnali vihar információi feltöltés alatt, hamarosan elérhető lesz. A délutáni zivatarrendszerrel kapcsolatban még nincs friss adatunk.

10:00

Most egy kicsit tekintsünk előre az előttünk álló zivatarrendszerre! Előreláthatólag a déli óráktól indul a műsor nyugat felől, és kelet felé haladva fokozatosan erősödni fog. A radar előrejelzés alapján Zalában még nem, de Somogyban már fennáll a veszély szignifikáns jégre is. Főleg Nagyatád és Kaposvár térsége lehet érintett. Este 7 óra után vonulhat el a rendszer a térségből.

Továbbra is nagy esély van szupercella kialakulására, melyet viharos, sőt orkán erejű szél is kísérhet. 2-5 cm átmérőjű jégeső eshet, és a várható felhőszakadások miatt villámárvizek is létrejöhetnek.

Az estofex nem véletlenül adta ki legmagasabb, harmadfokú riasztását a térségre.

Tartsanak velünk, és osszák meg friss információikat, hogy másokon is segíthessünk!

10:30

OMSZ berakta a pirosat!

A legmagasabb, vagyis piros riasztást adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, többek között Somogy megyére. Veszélyforrás lehet mindaz, amit fentebb említettünk.

12:30

Szlovéniában nagy erőkkel megindult a zivatarképződés. Ők lesznek azok, akik láncba rendeződve hamarosan belépnek az országba. Bár OMSZ még nem riasztott.

12:45

OMSZ is megérkezett: igaz, még csak 3 zalai járásra, de kiadta az elsőfokút.

13:20

Zala megye egésze „besárgult”

14:15

Benarancsosodtunk…

14:45

Az alábbi radarképen már látható, hogy érkezőben vannak a cellák. A pirossal bekarikázott tömb sokunk orra alá fog borsot törni – sajnos…

15:15

Nagykanizsai térségben jelenleg felhőszakadás van, erős villámtevékenységgel.

Radarkép alapján Zalakaros és Marcali között jégeső is eshet!

15:45

Így esett a jég Zalamerenyén

Sávoly jégeső

Fekete Bernadett fényképe, köszönjük!

16:45

Az a korábban bekarikázott cella hamarosan el fogja érni az országhatárt. Ha kicsit délebbre fordul, akkor mérsékeltebb zivatar lesz, ha viszont nem változik, telibe kapja Barcsot, és az ott élőknek nehézségekkel kell szembenézni…

17:00

Mindeközben a Dunaföldvár-Szekszárd vonalon

18:45

Megérkezett a következő hullám, Lenti térségébe, most jelenleg ott vannak zivatarok.

Hevességét tekintve nem vészes, már a felhőszakadás riasztást is kivette az OMSZ abban a térségben.

Közben OMSZ visszavette a 24 órás piros riasztást narancsra, azaz másodfokúra

20:00

Egy hevesebb zivatarcella érte el a nagykanizsai és a letenyei térséget.

23:00

Mivel már csak a barcsi járásban van viharriasztás, és stabilizálódott a légkör, ezért mára búcsúzunk. Köszönjük figyelmüket!