8:00

Ezekkel a térképekkel indít az OMSZ

10:00

Az ESSL-nek sikerült kiadni a mai napra a vihartérképet. Az alábbi képen pirossal van jelölve az a térség, ahol biztosan számítani kell jégesőre – jó hír, hogy ez inkább Ausztriában van. A körülötte lévő vastag fehér vonal pedig az 5 cm átmérőjű jégméretet jelent, ami sajnos húzódik a magyar határon is, bár ennek valószínűségét 10% körülire teszik, ami szintén jó/jobb hír. A bordó színezés 40-60% valószínűségre teszi 2 cm átmérőjű jég kialakulását.

Az ESSL vihar+jégtérképe

Az alábbi kép pedig az ECMWF modell által kalkulált villámsűrűség-előrejelzés. A délnyugati térségben 50-80 villámlás/négyzetkilométer azért elég szignifikáns érték…

10:45

Továbbra is kérjük Olvasóink megértését, mivel nem tudjuk meghatározni egy adott település pontos időjárását jégmérettel, csapadék mennyiséggel stb. Ezekre sem a facebook-on, sem itt nem tudunk válaszolni.

Továbbá, Storman (a tornádóvadász) értesítette követőit, hogy a mai vadászatot Barcson kezdi. Ez nekünk is lehet egy kis segítség…

Bővebben ITT.

11:45

Az Estofex harmadfokot állapított meg a délnyugati térségre… A veszélyjelzés szerint jégeső, felhőszakadás és orkán erejű szél is lehet.

14:45

Amíg még „üres” időben vagyunk, közzétesszük az Országos Jégkármérséklő Rendszer térképét. Az alábbi térkép a NAK és az OMSZ közös egyeztetése alapján módosul, általában a rövidtávú riasztást figyelembe véve. Amint a térképen látható, Zala megye elsőfokú riasztásban részesül, a jelmagyarázat szerint 30%, vagy az alatti esély van jégeső kialakulására.

14:50

Horvát szomszédaink tudnak valamit, a zágrábi és az eszéki régióra is kikerült a piros riasztás.

16:00

Zala megye első-, és másodfokú riasztást kapott rövid távon!

Hát elkezdődött…

17:30

Másodfokú zivatarriasztás mindkét megyére! Valamint elsőfokú felhőszakadás-riasztás a siófoki járás kivételével mindenütt.

Közben olvasóinktől kaptunk pár képet:

Császár Anita – Kerkateskánd

Gyurókovics Arnold kedves Olvasónk Gyékényesről küldte ezt a képet:

Zöldváry Ibolya pedig Nagykanizsa-Miklósfáról küldött egy fotót

19:55

Visszatértünk a központba, véget ért a kalandtúra. Nagyon sok helyen még mindig másodfokú a riasztás.

Jelenleg így áll a radarkép

Zalában nagyon sok települést megtépázott a vihar: Letenyén és Becsehelyen akadozik sz áramellátás, kidőlt fák, ágak az úttesten, szóval káosz mindenütt.

20:45

A dél-somogyi térségben is áramkimaradások tapasztalhatók, Zalában még erősödnek a cellák. Az egyik éppen Nagykanizsa térségében tartózkodik.

20:50

Alsószenterzsébetre így érkezett a vihar (Pongrácz Máté fényképe)

22:00

Már csak Somogy megye és 2 zalai járás elsőfokú. Bár ők rá is szolgálnak hiszen a csurgói járásban jelenleg is zivatar van és délnyugat felől jön az utánpótlás.

23:00

Épp most akartam búcsúzni, erre rám cáfolt a radar… még maradunk, és megfigyeljük a délnyugat felől érkező további zónákat.