2023. július 19-én egy hullámzó frontrendszer hathatós tevékenysége folytán zivatarok lephetik el térségeinket. Kövesse figyelemmel közvetítésünket!

8:00

Íme az OMSZ és az Estofex figyelmeztetése a mai napra!

3-as fokozatú riasztás az Estofex részéről. Figyelmeztetnek nagy méretű jégre, károkozó szélre és jelentős mennyiségű csapadékra egyaránt. A délnyugati térség a leginkább érintett.

9:30

Észak-Zalában futó záporok, Dél-Somogyban elszórtan zivatarok alakultak ki.

10:30

Jelenleg a Balaton egész területén másodfokú viharjelzés érvényes. Másodfokú viharjelzés esetén fürödni, valamint csónakkal, és/vagy más vízi sporteszközzel a tavon tartózkodni tilos!

Balatoni viharjelzés (forrás: OMSZ)

11:00

A balatoni viharjelzés elsőfokúra módosult.

13:00

Az alábbi képen látható a rendszer jelenlegi elhelyezkedése. Ha lineáris, vagyis egyenes pályán haladna, akkor a piros nyíl által mutatott úton menne végig, és kötne ki Zala megye kellős közepén. De mivel sok tényező van, ami a haladási irányát módosíthatja, ezért azt mondjuk, hogy a pirossal jelölt térben várható a legnagyobb intenzitás. 1 eset van még, ami zivatarokat okozhat, ha határainkon belül lenne keletkezés.

14:15

A Balatonon nincs kiadva viharjelzés.

14:30

Szlovéniában már tombol a vihar, a legnagyobb károkat a viharos erejű szél okozza jelenleg.

Közben Lenti járása megkapta az elsőfokú zivatarriasztást. Érkezik.

15:00

Siófok és Tab kivételével mindkét megye narancssárga! Ennek fele sem tréfa!

16:00

Az már biztosan kijelenthető, hogy a leghevesebb gócpontok határon kívül maradnak – jelenleg Zágrábtól északra és délre található hasonló pont. Az északi, kicsit elhalófélben levő ága produkálhat mindenképp zivatart a környéken, de korántsem olyan veszélyeset, mint a délebbi részen.

17:45

Itt látható a két (vagy inkább 3) rendszer szétválása, és annak eredménye. A heves események tehát Horvátországban alakultak ki, mi beérjük pár dörgéssel, és csendes esővel.

18:30

Zalából teljesen eltűnt a csapadékmező, egyik járásban sincs riasztási fokozat. Somogyban egyelőre más a helyzet: Tab, Kaposvár, Marcali és Barcs térsége is még elsőfokún van, Lengyeltóti térségében pedig egy hevesebb záporgóc alakulhat ki. Zivatartevékenységet gyakorlatilag már sehol nem észlelünk.

A Balatonon még a másodfokú viharjelzés van érvényben.

Közben Szlovéniában:

forrás: neurje.si

20:00

Bár még elsőfokú viharjelzés van a Balcsin, a zivatarriasztás mindkét megyénkben megszűnt, így a mai viharkövető ezennel véget ért. Köszönjük figyelmüket!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük