Csütörtökön egy mediterrán ciklon érkezik meg térségünkbe, ami nagy területen kiadós mennyiségű csapadékot ígér. Hatása szombatig tart, ám mielőtt fellélegezhetnénk, újabb csapadéktömbök árasztanak el bennünket.

Jelenlegi helyzetkép

Térségünket ezidáig egy anticiklon határozta meg, azonban ez most megszűnik. A nyugat-európai területek felett örvénylő magasnyomású légtömeg azonban még nem vált ki blokkoló hatást a középső régióra. Ez annyit jelent, hogy könnyebben érkeznek a környékre ciklonok, ahogy ezt egy mediterrán ciklon meg is teszi.

Az első adag

A ciklon hatására jelentős mennyiségű eső fog esni. Péntek reggelig a somogyi térségben 10-15 mm, Zalában pedig 15-25 mm várható. A nyugati határszél azonban ennél is többet kaphat, ott akár 30 mm is eshet.

Pénteken már kevesebb eső jöhet, azonban megnő az esélye a konvektív jelenségeknek, így ezen a napon többfelé várható zivatar is.

Szombaton van a legkevesebb csapadékra esély, az éjszakai órákban azonban újra egy ciklon teszi tiszteletét körünkben.

A második adag

A vasárnapi esőzés körülbelül ugyanazt a mennyiséget, Somogyban 10-20 mm-t, Zalában 20-30 mm-t hullajthatja.

Összmennyiség

Itt azonban nem lesz vége, mert jövő csütörtökig további záporszerű csapadék érkezhet. A május 18-ig lehulló eső mennyisége egyes területeken a 100 mm-t is elérheti, azonban átlagosan 70-80 mm körül valószínű.

Több helyütt olvasható, hogy felhívják a figyelmet a nagy mennyiségű csapadék veszélyeire. Mi úgy gondoljuk, hogy mivel nem egy-két nap alatt fog ennyi esni, ezért komolyabb veszélyhelyzettől nem kell tartani – persze az óvatosság sosem árt.