Lehet az időjárás egy komplex, és bonyolult tudományág, az emberek még mindig nagy hangsúlyt fektetnek az egyszerűbb, a népi hagyományokon alapuló megfigyelésekre is. Hiába nélkülöz tudományos logikát, és nem merül el a legapróbb részletekben, ha eljön az adott nap, árgus szemekkel figyeljük az időjárás aznapi alakulását és véssük fel magunknak, hogy ha eljön az idő, bizonyságot nyerjünk a jóslat beteljesüléséről (vagy besüléséről). Ebben a bejegyzésben január hónap megfigyeléseit vesszük górcső alá.

Ki ne ismerné a Medárd napi népi hiedelmeket, vagy a Luca-naptárat? Ki ne tudná, hogy mit figyelhetünk meg, ha február elején a medve kijön a barlangjából? Ezek, és az ehhez hasonló népi megfigyelések végigkísérik az egész évünket, és – bár nem fektetünk akkora hangsúlyt rájuk, mint régen, de – velünk maradnak a továbbiakban is. Ezek a jóslatok, illetve megállapítások a régmúlt időkből maradtak ránk, amikor a régi kor emberei műszerek és adatok híján a saját megfigyeléseikre támaszkodtak. Léteztek elég meredek prognózisok is, de vannak olyanok, amelyeknél egész alacsony a hibaarány. Az év elején jó pár ilyen régimódi megfigyelés található, szemezzünk most belőlük!

Január 1 – Újév napja

Újévkor több hiedelmet is felsorolnak a krónikák: az első megállapítás arra utal, hogy ha Újév éjszakáján csillagos az ég, akkor rövid lesz a tél. Az erős északi szél azonban ennek az ellenkezőjére utal, viszont ha hajnalban piros az ég alja, akkor szeles évünk lesz.

2023-as megfigyelések: Újév éjszakáján csillagos volt az égbolt, kisebb-nagyobb időszakokra zavarták meg felhők az égboltot. Az ég alja színéről nem tudunk nyilatkozni, a szélről viszont igen, mivel erős légmozgás volt, de nem északi, hanem délnyugati. Így a megfigyelésből arra következtethetünk, hogy rövid lesz a tél.

Január 2 – Makár napja

Rövidre zárja ezt a népi megfigyelést a szakirodalom: amilyen idő van ezen a napon, olyan lesz az idő szeptemberben is.

2023-as megfigyelések: Makár napján az átlagnál jóval melegebb, már-már tavaszias jellegű idő volt, sok napsütéssel, élénk délnyugati széllel, csapadék nélkül.

Január 6 – Vízkereszt napja

Vízkeresztkor az a mondás járja, hogy ha csurog az eresz (tehát ha olvadás van), akkor hosszú lesz a tél, ha fagy, akkor még hosszabb. Úgy is tartják, hogy ha megcsordul az eresz, akkor áldást hoz a mezőre, illetve ha a víz megcsillan a keréknyomban, akkor közel a tavasz. Ezen a napon ha havazik, akkor korán megérkezhet a tavasz, ha pedig szeles az idő, akkor jó termés várható.

2023-as megfigyelések: érdekes a megítélés, hiszen logika alapján csurgott az eresz, viszont nem volt mi megfagyjon, így ezt a részét nem értelmezhetőnek tituláljuk. A víz sem csillant meg a keréknyomban (lefordítva: nem volt eső), és a szél sem volt, így a jó termésről szóló megállapítás sem nyert teljes mértékben értelmet.

Január 18 – Piroska napja

Piroska napján ha fagy, 40 napig el nem hagy – állítja a mondás. Ez a hiedelem a kabai juhászoktól. illetve a Szeged környéki lakosoktól terjedt, de a jugoszláviai magyarok is előszeretettel jósoltak ezzel a megállapítással.

2023-as megfigyelések: Piroska napján szerencsére nem fagyott, így, ha tart a mondás, akkor nem kell 40 napig hasonló időjárási helyzetnek „örvendnünk”.

Január 21 – Ágnes napja

Szent Ágnes szűz és vértanú, a katolikus egyház szentje. Nevéhez fűződik az a megállapítás, mely szerint ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy megteljék a pince.

2023-as megfigyelések: a szombati nap folyamán nem volt az a kemény, téli hideg, azonban ekkor egy mediterrán ciklon érkezett, és jól megszórt minket – legalábbis a délnyugati térséget – hóval.

Január 22 – Vince napja

Vince napjára sok megállapítás létezik, de mindegyik 1 irányba visz: ha szép idő van, akkor megtelik a pince borral, ha esik az eső, akkor viszont nem. Egyes területeken – mint például a moldvai magyaroknál – így módosul a megállapítás: fényes Vince, tele pince, ködös Vince, üres pince. Egyes helyeken a jégcsapok hosszából következtettek a kukorica termésre, illetve annak hosszára.

2023-as megfigyelések: Vince napján egyáltalán nem volt szép idő, sőt, havazott! És ez azért rossz hír a hiedelmekben hívőknek, mert csapadék esetén kevés bormennyiséget prognosztizáltak.

Január 25 – Pálforduló

A cikk írásának pillanatában érkeztünk el ehhez a naphoz. Sok helyütt elintézik azzal a mondattal, hogy a megfigyelések szerint gyökeresen megváltozik az időjárás ezen a napon. Nos, ez nem ilyen egyszerű. Tény, hogy a Pál napi jó időt úgy értelmezték, hogy ezután fogja zordabbik arcát megmutatni a tél, viszont a hideg idő a tavasz előhirnöke lehet, de utóbbi megállapítás nem volt annyira kihangsúlyozva. Sok helyütt a gyertyaszentelői medve-jóslást hozták előre erre a napra, illetve járta egy olyan mondás is, mely szerint „inkább a farkas ordítson be az ablakon, mintsem a Nap besüssön”. Olyan hiedelem is szárnyra kapott, mely azt állapította meg, hogy ha Pál jön köddel, jószág pusztul döggel. De ezen megállapítás inkább vonatkozott a régi időkre, amikor is a pestis és a kolera elterjedt betegségek voltak. A bukovinai magyarok pedig úgy tartották, hogy ha tiszta idő van, akkor jó szénamennyiség várható, szeles idő esetén azonban nem.

2023-as megfigyelések: mivel még ez a nap nem telt le a cikk írásának pillanatában, ezért csak az előrejelzésre tudunk támaszkodni. Ez azonban megmondja, hogy nem lesz szép idő, sem napsütésre sem átlagon felüli melegre nem kell számítani. Ebből következik, hogy közel a tavasz…

Hasonló tartalommal legközelebb február végén jövünk, akkor összefoglaljuk a hónapot, Gyertyaszentelőtől jégtörő Mátyásig. Erre a hónapra is jutnak népi hiedelmek megfigyelések, bőven!

Borítókép: Kiss Renáta
Bejegyzés fényképei: Jeles Napok, Népi Hagyományok facebook oldal


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük