Egy hullámzó frontrendszer érkezett térségünkbe, amelynek hidegfrontja most kezd behatolni térségeinkbe. Előterében konvergencis kezdődött, amely hatására záporok, illetve zivatarok alakultak ki.

Az éjszakai futó záporok után viszonylag kellemes idő volt napközben, és 16-18 °C-os hőmérsékleti értékeknek örvendhettünk. Délután aztán megkezdődött a gomolyképződés, és eleinte csendes, délutáni záporok alakultak ki.

Kezdeti záporgócok a délutáni órákban, Zala és Somogy megyében

Végül aztán a feláramlások zivatarokat gerjesztettek, amelyek a már „megszokott” Zákány-Őrtilos térségben kezdtek el működni. Ezzel párhuzamosan zivatart észleltek Zalakomár, Nagyatád, Marcali és Kaposvár térségében is.

Érkezik a felhőzet Őrtilos térségébe (Kenzovics-Dezső Hajnalka fényképe)

A zivatarcella oly módon megerősödött, hogy Somogyudvarhely és Berzence térségébe már jéggel együtt érkezett. További jégesőket jelentettek Somogyszob, Nagyatád, Segesd és Surd térségéből is.

Jégesők a csurgói/nagyatádi járásban (Dömötör Jenő és Schumanné Kunecz Ágnes fényképe)

17 óra körüli a zalai és a Zala/Somogy megyehatáron fekvő térségek légköre megnyugodott, azonban a dél-somogyi zivatarcellák tovább erősödtek, és Baranya megye felé vették az irányt, ahol hevesebb esőzések és jégesők voltak.

Kadosa Kelemen fotója Gola térségéből

A folytatásban hidegebb, és szelesebb idő vár ránk. Az erős légmozgás hétfőn és kedden lesz jellemző, szerdán és csütörtökön viszont fagyhat. Ennek mértékéről még tájékoztatni fogjuk az Olvasókat a későbbiekben.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük