Úgy tűnik, sok visszatérés és erőlködés után a majd’ másfél hónapig kiterjedt indián nyár végérvényesen a végéhez közeledik, hisz’ jön a nagy változás: ismét egy hidegbetörés éri el térségünket, amely után már nem tér vissza a nyárutó, hanem egy csapással átmegyünk – ha nem is a télbe, de – a novemberi őszutóba.

Nemrégiben egy bejegyzésben számoltunk be egy október eleji hidegfront érkezéséről, amely végén egy megjegyzést írtunk a végére. Mégpedig azt, hogy a hónap közepétől markáns lehűlés is érkezhet, és itt már nem azok a barátságos értékek várnak ránk, ahogy eddig. Ez most bekövetkezni látszik, és a hétvége után már sokkal hidegebb lesz, mint amit eddig megszokhattunk.

A jelen állapot

Európa aktuális felállása egy egész egyszerű képet mutat: a kontinens északi területein egy ciklon tartózkodik, ami többek között Norvégiában havazásokat is okozott. Délen pedig egy anticiklon terül el, ami blokkolja az alacsony nyomású légörvény bepréselődését Európa közepébe, és a szubtrópusi eredetű levegő beáramlása továbbra is magasabb értékeket eredményez.

Ez a felállás még nem is okoz kimondottan problémát. A következő ciklon keletkezése azonban már igen, és itt megint több tényező együttállása váltja ki a hatalmas változást. A ciklontól nyugatra egy magasnyomású légörvény képződik, ami már nem blokkolja a kontinens belsejét, sőt, a ciklonnal közös áramlási rendszert fognak alkotni, amivel teret engednek a sarkvidéki eredetű levegő beáramlásának.

Megint a hétvége

Szombat késő estig nem fog semmi változás történni. Maradnak a 24-25 °C-os maximumok, valamint a minimumok sem csökkennek 10 °C alá. A front vasárnap hajnalban fog bekopogtatni, amikor is a hőmérséklet nem fogja még talán a 15 °C-t sem túllépni, valamint a légmozgás is megerősödik. Nagyon szépen látszik az alábbi, 850 hPa-s (1500 méteren mért) hőmérsékleti animáción, ahogy a hideg levegő teret nyer, és bekebelezi megyéinket. A nappali maximumok 10 °C körül fognak mozogni, míg a hajnali értékek 0-5 °C-os intervallumban lesznek mérhetőek. Kimondott fagyot még nem látunk előre, de látva a hidegleszakadás mértékét, nem tartjuk kizártnak.

Most már csapadék tekintetében sem ússzuk meg, hiszen egy kiterjedt csapadékmező fog keresztül robogni az országon, 15-20 mm esőt hordozva magában.

A folytatásban

Nem lesz egyszerű a helyzet, mivel a jelenlegi felállás merőben eltér az eddig tapasztaltaktól. Ugyanis a front mögött örvénylő anticiklon északabbra fog elterülni, amely nem a meleg, hanem a sarkvidéki eredetű levegőt pumpálja továbbra is térségünkbe. Így nagy bizonyossággal elmondhatjuk, hogy a nyárutót idéző időjárást a télies, de mindenképp november közepét/végét idéző idő váltja fel.