Az év tizedik hónapja is szép idővel indult: a kitolódott indián nyár (vagy másik nevén vénasszonyok nyara) október első pár napján nyárias hőmérsékleti értékekkel vetette észre magát. Azonban szerdán már hidegfront érkezik, ami miatt időjárásunk visszavesz a lendületből. Jó hír, hogy a rendelkezésünkre álló információk szerint csak ideiglenesen.

Helyzetkép

Az elmúlt napokban anticiklonális hatások alakították időjárásunkat. Ennek következtében az átlagosnál melegebb idő zajlott le térségünkben, már-már a 30 °c-os értékeket megközelítve. Hozzátéve, Európa nyugatabbi részein hőhullám tombolt, a korábban már kivesézett hőkupola jelenség következtében. Az előbb említett magasnyomású légörvény kelet felé mozdult el, helyét ideiglenesen egy hullámzó frontrendszer veszi át. Ez a rendszer szerdán virradóra éri el térségünket, és okoz szignifikáns lehűlést.

Európa fronttérképe, északnyugaton a hullámzó frontrendszerrel (forrás: OMSZ)

Várható kilátások

A front érkezésének előterében az esti órákban megvastagszik a felhőtakaró, de csapadékra nem kell számítani. Éjszakára átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, majd reggel ismét beborul, de csapadékra minimális esély mutatkozik. Ellenben a szél feltámad, 50-60 km/órás széllökésekre számíthatunk, az uralkodó légmozgás természetesen az északi lesz. A hőmérsékleti értékek pedig 20 °C körül fognak alakulni, Zalában még ezt sem biztos, hogy átlépjük.

Korábban szó volt esőzésről is, azonban az alábbi animáción látható, hogy a csapadéktömb tőlünk északra fog elhelyezkedni, és keleti irányba fog mozogni.

Mi várható a továbbiakban?

A hétvégén már ismét egy anticiklon hatása fog érződni, visszatér a napos, melegebb idő. Jelen számítások szerint október közepéig érdemi változás nem fog bekövetkezni, akkor azonban markáns változás jöhet, de – ahogy ezt szoktuk is mondani – a hosszabb időtáv miatt ez még bizonytalan.