Szokatlan nyarunk van: a májusi, sokszor jelentős mennyiséggel lehulló esőzések után a június nem igazán bővelkedett/bővelkedik csapadékban. Remény persze mindig van, és most úgy tűnik, a modellszámítások is inkább az esős verzió felé fognak húzni. Kérdés persze, hogy mikor várható, és hogy van-e annyi időnk, hogy kihúzzuk súlyosabb károk nélkül.

A nyár általában a nyaralásról, a pihenésről és a kikapcsolódásról szól. De vannak területek, ahol továbbra sem áll meg az élet, illetve a konyhakertjeinkben sem mindegy, hogy porzik-e a föld, vagy eső áztatta talajban növekednek növényeink. A mezőgazdaságban már-már súlyos problémákról beszélnek, és míg Zalában csak enyhe aszályt tapasztalunk, Dél-Somogy súlyos aszály besorolást kapott. Persze a másik véglet sem hiányzik, amit pár napja tapasztaltunk, hogy a jégeső letarolt szinte egy egész települést.

Magyarország aszályindexe (forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

Most nagyon úgy túnik, hogy változás következik be, hisz’ elsősorban az extrém meleg szűnik meg, valamint hétfőn esőnek is örülhet a térség. A 2 nagy modell (GFS és ECM) csatáznak egymással, és míg a GFS szolídan adja elő a pár milliméteres verzióját, addig az ECM az asztalra csap, és jelentős csapadékoz hoz be – országszerte.

Nyomástérkép Európában, július 5-én (GFS). Ezen számítás szerint a környékünkön inkább a kép bal alsó sarkában látható anticiklon dominál, ami továbbra is pumpálja térségünkbe a meleg levegőt
Nyomástérkép Európában, július 5-én (ECM). Itt inkább a Brit-szigetek környékén levő ciklon okoz változást, az anticiklon délebbre tolódik.

Bíztató jeleket mutat egyébként az ECM modell valószínűségi előrejelzése is, amely egy kicsit mérsékli a kánikulát, és szakaszosan (kb 3-4 naponta) csapadékot dob be, átlagosan 5-10 mm közöttit.

ECM valószínűségi előrejelzés. Első grafikon a 850 hPa-s (kb 1500 m magasan levő) hőmérséklet, második grafikon csapadék, harmadik grafikon az 500 hPa-s geopotenciál változásait jelöli.

Hétvégén már valamivel okosabbak leszünk, így eldől az is, hogy a strandidő szerelmesei, vagy a mezőgazdaság résztvevői fognak elégedettek lenni.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük