Vasárnaptól melegedés kezdődik térségünkben, ezzel együtt azonban egy újabb csapadékzóna éri el térségünket. Viszont a melegedés először a magasabb légrétegekben érkezik, és a földfelszín közelében levő negatív hőmérséklet miatt hajnalban az egyik ádáz ellenségünk fog lehullni az égből: az ónos eső.

Helyzetkép

Tőlünk északra ciklonok sora helyezkedik el, azonban közvetlen hatást nem gyakorol térségünkre, és a hidegebb levegő északabbra szorul ki. Helyére enyhébb levegő áramlik, köszönhetően egy anticiklon áramlási rendszerének. Azonban az előbb említett ciklon csapadékzónája bizony ideér a Kárpát-medencébe, viszont a földfelszín még nem kapja meg az enyhülést, így időjárási szempontból veszélyes helyzet lép fel. Az ilyen helyzetekben kialakuló csapadék az ónos eső.

Csapadékfajták kialakulása

A vasárnap hajnal alakulása

A csapadékzóna az éjszakai órákban fog megérkezni, valamikor 1 óra után. Délnyugat felől kezdődik az ónos esőzés, és várhatóan a reggeli órákban hagy alább. A délutáni órákban már semmilyen csapadék nem várható, és ekkor már tapasztalhatjuk a melegedést is.

Az ónos eső érkezése (pirossal jelölve) térségeinkbe, ECMWF alapú SWISS 4×4 modell alapján

A várható veszélyre való tekintettel az OMSZ másodfokú riasztást adott ki Zala, Somogy és Baranya vármegye területére, azonban a Dunántúl többi része is elsőfokú figyelmeztetésben részesült. Egyébként az előzetes modellfutásokat tekintve nem lepődnénk meg piros riasztás kiadásán sem.

A következő hét esélylatolgatása

Jövő hét csütörtökig mindenképp megmarad az enyhébb idő, azonban szerdán ismét egy csapadéktömb érkezik, és jelentős (20 mm-nél több) eső várható. 5-8 °C maximumokra és 0-3 °C minimumokra kell számítanunk, egyelőre havas helyzetek nem érkeznek.

Karácsonyra lehűlés körvonalazódik, azonban még egyelőre nem nyilvánvaló, ahogy az sem, hogy csapadékkal érkezik-e, és milyennel. Persze a Mikulás napján tapasztaltak után mindenki vágyik arra, hogy a szeretet ünnepe is hóval borított legyen, majd meglátjuk.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük