Hétfő reggel már megjelentek a heti előrejelzés adatai a facebook oldalunkon. Ebből kiderült, hogy ismét „kilőnek” a hőmérsékleti értékek, de zivatarok is érkezni fognak a hét végére. A kép csak akkor lesz teljes, ha a dolgok miértjét is felkutatjuk, ami meg is történt, így az alább olvasható elemzéssel válhat világossá az előttünk álló hét időjárása.

Hétfő virradóra egy Brit-szigetek környéki ciklon volt hatással időjárásunkra, de nem jelentős módon. Mivel a légörvény a megérkezése idején legyengült a Kárpát-medencében, ezért csak pár fokos lehűlést és 5-10 mm csapadékot okozott. Nos, ez a ciklon egy kelet-európai anticiklonnal karöltve lesz hatással időjárásunkra, mivel áramlásuk révén behozzák az afrikai eredetű levegőt térségünkbe.

Légnyomástérkép Európára vetítve, 2021. július 6-ra, GFS modell számításai szerint (forrás: Meteociel)

Csütörtökig ezek a gigantikus „hőlégfúvók” biztosítják az afrikai levegő beérkezését, és nem lesz ritka a 35 °C feletti maximum érték sem. Ezen időszakban legyünk nagyon óvatosak, és a déli időszakban mindenképp kerüljük a közvetlen napfényt, valamint magas faktorszámú naptejjel/napolajjal védekezzünk a sugárzás káros következményei ellen!

850 hPa-s hőmérsékleti értékek, GFS modell számításai szerint (forrás: Meteociel)

Pénteken azonban elmúlik ez az együttes hatás, és egy hullámzó frontrendszer hidegfrontja érkezik meg térségünkbe, győkeresen átalakítva az addigi időjárást. Szinte az egész Dunántúlon kialakulhat zápor zivatar, és akár hevesebb jelenségek is feltűnhetnek (szupercellák, nagyméretű jég, felhőszakadás). Jelenlegi számítások azt mutatják, hogy a hatása nem csak ideiglenes lesz, ugyanis jó pár napra meg fogja határozni időjárásunkat, és az extrém melegnek egy időre búcsút is mondhatunk. Csapadékosabb napok jönnek, ami a jelenlegi helyzetet figyelembe véve a legjobbkor érkezne.

Valószínűségi előrejelzés, ECMWF számításai alapján (forrás: ecmwf.int)

A jövő hét közepe felé már bizonytalanabb a valószínűségi előrejelzés is, hozzátéve, ez így van rendjén, ennyire előre lehetetlen is prognosztizálni. Mindenesetre az ún. control-futás a melegedés irányába, a magasfelbontású pedig a további lehűlés irányába mozdulna el. És hogy melyik jön el? Jövő héten meglátjuk…


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük