Ahogy arról már többször is beszámoltunk, egy hullámzó frontrendszer éri el térségünket, amelynek hidegfrontja nagy változást hoz időjárásunkban. Amire számítani lehet: zápor, zivatar, viharos szél, jelentős mennyiségű csapadék és lehűlés. Jöjjenek a részletek!

A „bűnös”

Ahogy azt keddi cikkünkben említettük, a Brit-szigetek környékén elterülő ciklon lesz a fő okozója a hétvégi eseményeknek. Eddig előoldali áramlásban volt részünk, azonban nyugat felől megérkezik a hullámzó frontrendszer. Ennek a rendszernek a hidegfrontja pedig hidegebb légtömegeket áramoltat a Kárpát-medencébe. Egy másik hatása pedig a frontálzóna déli részén fog megvalósulni, ugyanis ezen a területen mediterrán ciklon képződhet. Ez a ciklon pedig jelentős mennyiségű csapadékot fog magával hozni, kb. 100 mm is leeshet vasárnap estig.

850 hPa hőmérséklet előrejelzés animáció Magyarország területére, ECMWF modell alapján
850 hPa (kb. 1500 m magassági) hőmérséklet előrejelzés 09.24 délutánig

Bizonytalanság

Mivel a fenti megállapítások is azt igazolják, hogy ez az egyenlet bizony többtényezős, ezért a modellfutások között is különbség van. Számunkra a legtöbb csapadékot az ECMWF modell hozza, a többi számítás érdekes módon a ciklon teljes egészét keletebbre tolja el. Az alábbiakban 4 futást hasonlítunk össze, országos csapadékeloszlást vizsgálunk szombat estig.

Amint látható, az ICON modell (jobb felső sarokban) a legbőkezűbb. Az ECMWF (jobb alsó sarok) a mi megyéinkre adja a legtöbb csapadékot, de korántsem annyit (kevesebb mint 50 mm), mint az ICON. A svájci 4×4 (bal felső) és a GFS (bal alsó) nem igazán kápráztat el minket.

Az alábbi 4 képen pedig nézzük meg, megyéinken belül hogyan is fog eloszlani a csapadék!

A hétvége története

Pénteken fog minden kezdődni, ugyanis a front előterében labilissá válhat a levegő, és a késő esti, éjszakai órákban nyugat felől záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Felhőszakadás és apróbb méretű jég kialakulása sem kizárt egyébként. Szombaton aztán a délelőtti óráktól megérkezik a mediciklon is, amely a jelentős esőt garantálja. Változó intenzitással, de folyamatosan esni fog. Kivételt képez alól Zala megye nyugatabbra eső részei, ahol is gyenge, illetve közepes intenzitású eső várható. Vasárnap sem mentesülünk az esőtől, amely mellé akkor már az erős, olykor viharos szél is párosul. Akár 80 km/h-s lökések is lehetnek.

Széllökés előrejelzés, szeptember 24-re SWISS 4x4 modell alapján, Somogy és Zala megye területére
Széllökés-előrejelzés

A folytatásban

Hétfőtől aztán ismét megnyugszik időjárásunk. A csapadékhajlam megszűnik, a szél is mérséklődni fog, és visszatérnek a kellemesebb hőmérsékleti értékek. Bár 30 °C már nem igazán valószínű, az egész hét során 23-25 °C körüli maximumok érkezhetnek, és még a hajnalok sem lesznek kimondottan hidegek, 12-14 °C valószínű.