A keddi nap folyamán egy gyenge hidegfront robogott át térségünkön, szerdától már ismét stabilabb idő várható. A hétvégére ismét lehűlés érkezik, de addig beszéljünk az előttünk álló napok időjárásáról!

Általános helyzetkép

Jelen pillanatban kontinensünk időjárását két részre oszthatjuk: az egyik, Európa északi fele, ahol 2 ciklon tartózkodik, a másik pedig a déli fele, ahol inkább anticiklonális jellegű hatások vannak. Ahogy az alábbi légnyomástérkép is mutatja, a Brit-szigetek felett tartózkodó légörvény fog behatolni a kontinens belsejébe, a másik úgymond leválik tőle, és keleti irányban halad tovább. Az itt maradó képződmény azért is tud Közép-Európára hatást gyakorolni, mert a nyugati/délnyugati anticiklon nem blokkolja tovább, így hullámzó frontrendszer formájában fogja hétvégénket megkeseríteni. A tőlünk keletre levő anticiklon sok segítséget nem fog adni a frontrendszer elleni küzdelemben, így kénytelen leszünk meghajolni hatása előtt.

Légnyomás animáció szeptember 20-22 között, Európában.

Hőmérsékleti szempontból azonban szombatig ebből nem fogunk megérezni semmit, mivel az előoldali áramlás segít az eddig tapasztalt szinten tartani az értékeket. Az általunk vizsgált T850-es (1500 m-en mért) hőmérsékleti prognózis is ezt támasztja alá, tehát a ciklon berobbanásáig nem fogunk igazán tapasztalni semmit. A hőmérséklet előrejelzés az alábbi animáción látható:

T850 hőmérséklet animáció szeptember 20-22 között, Európában.

09.20 – szerda

A szerdai nap folyamán napközben fokozatosan eltűnnek a felhők a fejünk felől. Ismét emelkedő tendenciát mutatnak a hőmérsékleti értékek, a hajnali 12-15 °C-k után a nappali maximumok 26-29 °C körül fognak alakulni.

09.21 – csütörtök

Csütörtökön már lehetnek felhők a fejünk felett, délután pedig 1-1 futó zápor, esetleg zivatar kialakulhat a környékünkön. Hőmérsékleti szempontból továbbra is tartja magát időjárásunk, 14-17 °C minimum, és 27-29 °C maximum hőmérséklet várható.

09.22 – péntek

Pénteken szintén napos idő várható, érdemi csapadék nélkül. 14-18 °C után 26-30 °C-t mérhetünk.