A címben szereplő mondatomért a középiskolai magyartanárom lenyakazna, de most ennél jobb cím nem jutott eszembe azzal kapcsolatban, hogy megérkezik a 2022/23-as téli szezon első előszele – egy hidegleszakadás formájában. Ezen cikkünkben feltérképezzük a lehetőségeket, az első hó valószínűségét, és a várható csapadék (eső) mennyiséget.

Amint az az 1-es ábrán látható, egy anticiklon hatása alatt állunk, amely egyhangú, tipikus szürke őszi időt okoz térségünkben – és Közép-Európa nagy részében. A változás azonban északnyugat felől érkezőben van: egy hullámzó frontrendszer teszi hamarosan tiszteletét először kontinensünk nyugati részén, aztán a magasnyomású légörvény gyengülésével behatol Európa belsejébe, így a Kárpát-medence térségébe is.

1. ábra: Európa légnyomástérképe 2022. november 12-én (forrás: meteologix.com)

Szerdáig izgalommentes időben lesz részünk, 5-8 °C minimum-, és 10-14 °C közötti maximum hőmérsékletekkel. Szerdától azonban végérvényesen elmúlik az anticiklon hatása, és a nyugatról érkező ciklon hidegfrontja megérkezik térségünkbe. A 2-es ábra animációján a ciklon mozgása látható.

2. ábra: légnyomás-előrejelzés animáció november 12-19 közti időszakra (forrás: meteologix.com)

És elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol elkezd megnőni a bizonytalansági faktor. Az ECMWF modell folyamatosan csapadékot – esőt – mutat, egészen vasárnapig, a másik általunk figyelt modell, az ICON pedig száraz időszakot ígér. De nem ez az egyetlen ellentét, amiben a 2 modell eltér: hőmérsékleti szempontból az ICON számításai „beengedik” a negatív értékeket míg az ECMWF nem (3-4. ábra).

3. ábra: Minimum hőmérséklet előrejelzés ECMWF modell alapján (forrás: meteologix.com)
4. ábra: Minimum hőmérséklet előrejelzés ICON modell alapján (forrás: meteologix.com)

Az 5. ábrán pedig az összehasonlító hőmérséklet-görbék láthatóak:

Hőmérsékleti összehasonlítás – sárga: ICON, kék: ECMWF

Összegzésként elmondhatjuk, hogy bár nagyfokú a bizonytalanság, továbbra sem kell súlyos mínuszoktól és havas tájaktól tartani, de azért folyamatosan figyeljük a híradásokat, esetleg változás esetén.

(bélyegkép: Horváth Ádám – facebook)


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük