Bár még csak október közepe van, de berúgja az ajtót a november végi idő, és jelentős lehűlés veszi kezdetét. Egy hidegfront érkezik, amely vasárnaptól 10-15 °C-os hőmérséklet csökkenést ígér, az idő változékonnyá válik, és jelentős eső is várható. A gyökeres változással kapcsolatban alább közlünk hasznos információkat.

Jelenlegi helyzetkép

Amint az pár nappal ezelőtti bejegyzésünkben megemlítettük, az előttünk álló időszak meghatározója egy tőlünk nyugatra elterülő anticiklon, és egy északra, a skandináv térségben áramló ciklon lesz. A kettejük által kialakított áramlási rendszer pedig sarkvidéki eredetű levegőt sodor térségünkbe, ami a gyökeres változást fogja előidézni.

A front érkezése

A szombati nap folyamán semmilyen negatív jellegű változást nem fogunk tapasztalni, egészen az esti órákig. Este 8 óra környékén a megnövekvő felhőzetből először a Kisalföldön fordulhat elő eső, illetve zápor. Arrafelé 1-1 kósza zivatar sem kizárt. Aztán az éjszaka folyamán a csapadéktömb folyamatosan az ország belseje felé halad, és ekkor már a mi térségünk is égi áldásban fog részesülni.

Radar előrejelzés október 14-15 között

A front érkezéséig kellemes éjszakai hőmérsékletek várhatóak, 15-17 °C között. És az a furcsa helyzet fog előállni, hogy a nappali hőmérséklet bizony meg sem fogja közelíteni a hajnali értékeket, 11-13 °C valószínű. A szél is meg fog élénkülni, legnagyobb hatását a Balaton-felvidéken fogja kifejteni.

850 hPa (kb. 1500 m magassági) hőmérséklet előrejelzés október 14-16 között

A legfrissebb információ érdekében kövessék figyelemmel előrejelzésünket!

Hétfő hajnali fagyok

Nem egyértelműen, de számítani kell a hétfő hajnali fagyok kialakulására. Nagy eltérés tapasztalható a modellfutások között, de abban szinte teljesen „egyetértenek”, hogy a térségünk nyugati részében, tehát Zala megye nyugati területein kell – ha nem is erős, de gyenge – fagyokra számítani. 5 meghatározó modell számításait hasonlítjuk össze az alábbi képeken, a számok a várható minimum hőmérsékleti értéket jelölik (a képre kattintva nagyítható).

Változékony folytatás

A folytatással kapcsolatban jelentkezni fogunk, mivel 3-4 nap után már nincs egyezés a modellfutások között – ez nem is meglepő. Mindenképp változékony idő következik, és a jövő héten akár minden nap eső eshet, jelentős mennyiségben. A nemzeti ünnepünkön viszont akár ismét 20 °C közelébe is visszamelegedhet az idő, de ez így 9 napos távlatból még bizonytalan.