Mint már a korábbiakban említettük: érkezik Szibéria. A tőlünk északra helyezkedő ciklon hátoldali áramlása lesodorja térségünk irányába a hidegebb levegőt, ami sok helyen extrém hideget is okozhat. De akkor mi az oka a javulásnak?

Eláruljuk: egy anticiklon. A jelenleg az Atlanti-óceán keleti partjánál elhelyezkedő magasnyomású légörvény fokozatos nyomul be Közép-Európába, ami blokkoló szerepet tölt be. Bár nem is igazán a blokk, hanem a légtömegek állása miatt nem fogjuk teljesen megkapni a hideget, ugyanis éppen peremen fogunk elhelyezkedni, amely miatt a képzeletbeli mérleg egyik nyelve irányába sem fogunk billenni, így marad a hideg, de nem extrém méretekben.

Közép-Európa hidegelárasztási probálkozása január 16-17. (forrás: ecmwf.int)

A tél szerelmesei azonban a jövő héten kapják meg a kegyelemdöfést, ugyanis a benyomuló anticiklon blokkolni fogja az Azori-szigetek felől érkező ciklont, és előoldali áramlást biztosít térségünkbe, ami bizony a jövő hét közepétől 10 °C feletti maximumokat fog eredményezni. A ciklon térségünkbe történő beáramlásának esélyét azonban még a mozgásának iránya fogja megnehezíteni, gondoljunk csak bele, ő még ki sem alakult… egyébként a napokban ez meg fog történni, az USA keleti partjainál.

GFS modell időjárási helyzetképe január 22-re (forrás: meteociel.fr)

De mi van akkor, ha másik modellel számolunk? Az ECM például „behozná” térségünkbe a frontot, és kiadós, országos csapadékot vízionál, hozzátéve, hogy csak eső. Az északi országrész lenne csak a szerencsés, ott hó is eshetne.

Csapadéktérkép Közép-Európára vetítve, január 23-ra (forrás: ecmwf.int)

De mi lesz a helyzet rövidtávon (értsd: péntekig)? Egy nagyobb nedvességtartalmú légtömeg érkezik térségünkbe, ami inkább a Dunától keletre, és a Balatontól északra fog csapadékot hozni, havas eső és hózápor egyaránt előfordulhat. Környékünkön is előfordulhat egy-egy kósza hózáporocska, de nem ez lesz jellemző – és megmaradó hórétegre sem kell igazán számítani. Viszont az északi szél megélénkül, helyenként megerősödik, és hétfőig kellemetlen, szeles időben lesz részünk, ami a hőérzetünket tovább rontja. Csütörtökön és pénteken még pozitív tartományba mozognak a hőmérsékleti értékek, szombaton már nem igazán fognak.

Csapadék valószínűség január 14-re (forrás: ecmwf.int)
Kategóriák: Hírek

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük