Járjuk bizony, de azt is csak azért, mert a kezdeti bíztató jelek ellenére mégsem várható számottevő csapadék a környékünkön. Több modellszámítást vizsgáltunk, amelynek az eredményét alább láthatjuk.

Az már világos volt, hogy a következő napokban a Brit-szigetek környékén levő ciklon hatással lesz időjárásunkra. Az azonban kérdőjeles volt, hogy pozitív, vagy negatív, mert összefüggésben volt a tőle délre található magasnyomású levegővel, ami befolyásolja a mozgását is. A július 5-én 0 órára (UTC) szóló előrejelzésben az látszik, hogy körülbelül az országhatárunkig fog elnyúlni, és a vele érkező csapadékzóna gyakorlatilag „elfogy”, mire ideérne.

Ezek az úgynevezett száraz tények, de lássuk a kézzelfogható (vagy inkább célravezető) ábrázolásokat! A csapadék mennyiségét 6 időjárási modell összevetésével vizsgáltuk, és nagyobb arányban adják környékünkre az esőt. De kiterjedten nem igazán, így keletebbre távolodva a mennyiség csökken.

Itt látható, hogy 4 modell (ECM, GEM, UKMO, ARPEGE) velünk van, míg 2 (GFS, ICON) ellenünk, és még mindig ugyanaz a kérdőjel, mint pár nappal ezelőtt, mivel a 2 nagy (ECM <–> GFS) még mindig kisebb ellentmondásban van egymással.

Remény még mindig van, de a jelentős mennyiség tényétől szerintem lassan elköszönhetünk. Utána pár nap forróság következik, egyes számítások szerint szerdától péntekig közel leszünk a 40 °C-hoz, szombaton azonban kisebb lehűlés, viharos szél és csapadék várható.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük