Ahogy közelít az év utolsó napja, úgy készít mindenki számadást az elmúlt időszakról, és mi sem teszünk másként. Górcső alá vesszük 2022-es évünket, és megvizsgáljuk, hogy mik is voltak a főbb történések, adatokkal szemléltetve. Jöjjön most az első rész, amikor is az első negyedévet vizsgáljuk, szigorúan naptár szempontjából, nem évszakonként lebontva!

Január

Január átlag feletti hőmérséklettel indult, a hónap hetedik napjáig nem is fordult elő fagypont alatti hőmérséklet. Aztán 10-én egy hidegfront megfehérítette a tájat, és az egész környéken havas viszonyok uralkodtak. A hőmérsékleti értékek is bezuhantak, 30-a kivételével mindegyik éjszaka negatív tartományban volt. Január 21-én szintén havazott, azonban ez a hóréteg sem maradt meg sokáig.

Havas táj 2022. január 10-én (fotó: Ötvös Éva, Nemespátró)
Január hónap középhőmérsékleti átlaga Somogy és Zala megyében

Február

A februári hónap az átlagnál enyhébb volt, egyedül a 12-én átvonult hidegfront hátoldali áramlása miatt volt átmenetileg hűvösebb az idő. Másodikán egy szokatlan jelenségben volt részünk, hisz’ jégeső esett Nemesdéden, 17-én pedig melegrekord dőlt – igaz, nem a mi térségünkben, hanem Fertőrákoson, amikor is az 1998-ban beállított (és Sellyén mért) 18,6 °C-t adtuk át az utókornak, 21,5 °C-ig szökött fel a hőmérő higanyszála.

Február hónap középhőmérsékleti átlaga Somogy és Zala megyében

Március

Márciusban aztán volt minden, mi szem-szájnak ingere. Mindjárt az első napon havazással indítottunk, és egészen tizenharmadikáig átlag alatti értékeket mértünk. Sőt, nevezett napon viszonylag kemény ( -10 °C körüli) fagyokat is regisztráltunk. Innentől egy ideiglenes jellegű felmelegedés kezdődött, amely pont a Sándor-József-Benedek napokon torpant meg, viszont 23-tól ismét a melegedés irányába indultunk, 24-től pedig a hajnali fagyok is megszűntek.

Március hónap középhőmérsékleti átlaga Somogy és Zala megyében
Havazás március elsején – Szmodics Mariann fényképe Sandról

Következő részünkben az áprilistól június végéig terjedő időszakot fogjuk vizsgálni. Terveink között szerepel egy részletesebben kidolgozott adatelemzés, amelyet könyv formájában tervezünk kiadni, várható megjelenés február közepe-vége.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük