Február, vagy másik nevén böjtelő havának végeztével itt van a szokásos elemzésünk, amely a hónap rekordjait, és időjárási paramétereinek változásait jeleníti meg. Nem unatkoztunk sokat, ugrottunk nyárból télbe, és még egy kis havat is láthattunk.

Ködös napokkal indult a február, amely miatt a medve másodikán nem látta meg az árnyékát, így bíztunk benne, hogy hamarosan véget ér a tél. A következő napok bizonyították, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet, 8-án súrolt, 10-én azonban telibe talált bennünket egy hidegfront, ráadásul sarkvidéki eredetű levegőt is hozott magával. Mindezek ellenére ezt az időszakot viszonylag „olcsón” megúsztuk, a kezdeti -15 °C-os minimum jóslatok -10 °C-ig enyhültek, a tényleges minimum hőmérséklet pedig a -9,3 °C-os értéket érte el. A front után ránk telepedett egy anticiklon, ami blokkolt mindenféle időjárási behatást, így viszonylag nyugodt időt kaptunk a hónap második felére – eleinte belerondított a köd, de aztán az is elmúlt. Olyannyira, hogy 22. környékén esélyünk volt a melegrekord beállítására is, de aztán alulmaradtunk. A hónap utolsó napjaiban pedig egy ciklon hátoldali áramlását kaptuk meg, ami csapadékot nem, viszont lehűlést hordozott magában.

Most jönnek/jönnének a grafikonjaink, amely alapján a februári időt ábrázolnánk, azonban egy rejtélyes hiba okán nem megfelelően ábrázolódtak. Így most sajnos sem hőmérséklet, sem légnyomás diagramot nem tudunk mutatni, marad viszont a széllökés-, és sebesség ábrázolása, ami szerencsére nem mondott csődöt.

Szélirány alakulása 2021. februárban, iharosberényi mérések alapján
Széllökések alakulása 2021. februárban, iharosberényi mérések alapján

Kategóriák: Elemzés

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük