Szerencsére a technika ördöge elkerült minket decemberben, így elsejétől 31-ig tudtuk követni a helyi időjárás alakulását. Ebben az összefoglaló cikkben megtalálhatjuk a hőmérséklet alakulását, a csapadékmennyiséget, illetve a szélsőértékeket.

Mindjárt kezdjük is a hőmérsékleti adatokkal! December hónap középhőmérséklete 2,34 °C volt. A leghidegebbet december 13-án 20:33-kor mértük, -3,5 °C-t, a legmagasabb érték pedig 13,9 °C volt, december 21-én, 15:14-kor. Összesen 12 napunk volt, amikor fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, és 5 nap során emelkedett 10 °C fölé a hőmérő higanyszála.

Kültéri hőmérséklet alakulása 2020. december hónapban, Iharosberényben

Csapadék tekintetében átlagos hónapot éltünk meg, bár havat nem igazán láttunk, esőzések előfordultak. Összesen 54,3 mm csapadék hullott, amelyből 2 nap volt, amikor jelentősebb mennyiséget (10 mm felett) kaptunk az égből. Az állomás kidobta az éves csapadékmennyiséget is, amely 999,9 mm volt (elég érdekes szám… 🙂 ).

December nem volt igazán szeles hónap: a szélsebesség átlag 2,8 km/h körül volt, a lökések átlag 5,2 km/h volt. A legszelesebb nap december 20-ra esett, ekkor 9,7 km/h-s szélsebesség és 194 km/h-s széllökéseket mértünk, 19:45-kor. Mindenképp hozzá kell tennünk, hogy ezek a mérések pontatlanok, mivel nem a megfelelő magasságban van a szélmérő, de dolgozunk a probléma megoldásán (mint tudjuk, 10 m magasban kell mérni, és nem lehet semmiféle tereptárgy a mérő környezetében).

Szélirány alakulása 2020. december hónapban, Iharosberényben

Végül a légnyomás grafikonra érdemes pár pillantást vetni, ugyanis megmutatja, mikor érkeztek markáns frontok a térségünkbe. 2 érkezett, amely látszik is az ábrán, ahol a nagyobb esések mutatkoznak, ott érkezett az adott ciklon. Az egyik december 2-án érkezett, a másik pedig 16-án.

Relatív légnyomás grafikon 2020 decemberben, Iharosberényben

Összegzésképp ennyi, talán az éves adatokat vissza tudjuk keresni, bár nagyon sok meghibásodás kísérte az évet, nem véletlenül mondják, hogy 2020 el volt átkozva… Érdekesség még, hogy a december hordozta magában a horvátországi földrengést is, így volt történésünk bőven.

Február elején fog érkezni a 2021. januári időjárás-értékelő elemzés.

Kategóriák: Elemzés

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük