Mint az előző bejegyzésben is olvasható volt, az ünnepek alkalmával egy kis előretekintőt teszünk közzé, hogy senkit ne érjen váratlanul egy-egy időjárási helyzet, illetve, hogy mire is számítsunk Húsvét napjaiban. Az első részben már felvillantak lehűlésről és esőről szóló lehetőségek, most már biztosabb prognózis áll rendelkezésre.

A jelenlegi helyzet szerint már nem az anticiklon uralja környékünket, az előző előrejelzésben megemlített irányt „vette fel”, és északnyugat felé tolódott. Helyét fokozatosan átveszi az a ciklon, amely jelenleg még a skandináv térség északi részén helyezkedik el. Az anticiklon áramlási rendszere miatt dél felé fog haladni, azonban térségünkbe nem fog betörni, így igazán komoly változást nem fog okozni. Tőle keletre feltűnik azonban egy másik, mélyebb ciklon, amely hordoz magában némi meglepetést is.

Légnyomás előrejelzés 2021. április 1 estére. 1. ciklon érkezik szombaton, a 2-es pedig előreláthatóan kedd éjszaka (forrás: meteociel.fr)

Térjünk vissza azonban kicsit péntek éjszakára! Az előzetes számítások szerint egy mediterrán ciklon is érkezik délnyugat felől, amelynek a haladási iránya egyelőre kérdőjeles. Több modell is azta nézetet vallja, hogy országunkban nem fog bejönni, és csak a „széléből” kapunk. A GFS modell szerint azonban 20 mm is eshet szombat estig, és még csütörtök éjjel is lehetnek kósza záporok. Az alábbi 3 képen 3 modell csapadékeloszlás-számítását láthatjuk.

Csapadékeloszlás április 3-ra, GFS modell számításai alapján (forrás: meteoceil.fr)
Csapadékeloszlás április 3-ra, WRF modell számításai szerint (forrás: meteoceil.fr)
Csapadékeloszlás április 3-ra, ECM modell alapján (forrás: ecmwf.int)

Hőmérsékleti szempontból azonban mindenképp változás valószínű: a mostani 20 °C feletti értékek egy jó időre eltűnnek, legnagyobb valószínűség szerint a hónap közepén fogunk ebből a hideg gödörből kievickélni. Az alábbi, 850 hPa-s valószínűségi előrejelzés alapján látható, hogy egy elég meredek zuhanásnak leszünk elszenvedői.

850 hPa-s valószínűségi előrejelzés. Ezek az értékek 1500 m körül értendők, a földfelszíni hőmérséklethez 10-12 °C-t hozzá kell adni az itt leolvasott értékhez (forrás: ecmwf.int)

Summa summarum, a húsvéti időjárásunk korántsem lesz barátságos, tavaszias idő, jellege alapján inkább az őszre fog emlékezetni. Napján és másnapján azonban csapadékra nem, élénk szélre azonban számítani kell. A kedd-szerdai havazás esélyei szerencsére drasztikusan csökkentek.

Mindenkinek kellemes ünnepi készülődést kívánunk, és vigyázzunk egymásra!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük